• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyomros kérdés

Szép napot!

Évek óta refluxom van, egy éve derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok. A diétámnak köszönhetően a panaszaim mérséklődtek, de egy jó ideje ismét komolyabban jelentkeznek...

... A tükrözésem után (még a mintavételes tükrözést megelőzően) csak annyi derült ki, hogy refluxos vagyok. Ellenben egy másik orvos, egy természet -és belgyógyász azt mondta, hogy a gyomorszájam sebes, tehát fekélyes. Hozzátette, csak azért nem nevezik meg fekélyként, mivel nem a helicobacter pylori nevűbaktérium okozta. Korábbi vizsgálatnál kiderült,a szervezetemben nem található meg ez a baktérium.
Kérdésem az lenne, hogy felmerülhet annak a gyanúja, hogy ez a reflux több, mint aminek mondják? Mert igazából, ahogy olvasgatom a fekély tüneteit, azok egyértelműen jelentkeznek nálam (hányás kivételével).
Köszönöm!


VÁLASZ


A fekélybetegség ( gyomor vagy nyombél) és a nyelőcsőfekély egymástól a kiváltó okban és kezelésben is lényegesen eltér. A fekélybetegség kialakulásában – mai tudásunk szerint – jelentős szerepet játszik a helikobakter pylori, de nem minden esetben. Lehet valaki baktérium pozitív fekély vagy bármilyen panasz nélkül és fordítva, fekélybeteg, baktérium nélkül. A fekélybetegségnek más okai is lehetnek. A baktérium pozitivitás igen gyakran valóban együtt jár a savtermelés fokozódásával. A reflux lényege az, hogy a nyelőcső-gyomor közötti szelepszerű mechanizmus, ami akadályozza a gyomortartalom nyelőcsőbe visszajutását, károsodik. A nyelőcső bélése nem rendelkezik azokkal a mechanizmusokkal, amelyek megvédik a gyomorsav kémiai hatásától, ezért kisebb-nagyobb gyulladás, súlyosabb esetben fekélyesedés alakulhat ki (Barrett oesophagus). Ez utóbbi eset hajlamosít rosszindulatú daganat kialakulására.Tehát a reflux független a baktérium fertőzöttségtől, de a tünetek-panaszok bakterium-pozitivitás esetén súlyosabbak lehetnek. A nyelőcső gyulladásának jelenlétét és mértékét, fokát a tükrözés során a vizsgáló meg tudja határozni. Ez a leírásban szerepelni szokott. A reflux esetén is szükséges a gyomorsav mennyiségének csökkentése megfelelő diétával, az étkezési szokások megváltoztatásával, egyszerűbb szerekkel ( alkáliák, bevonó szerek) kezdve. Ha megfelelő hatás így nem érhető el, akkor van szükség drasztikusabb beavatkozásokra, a hidrogén receptor blokkolókra vagy protonpumpa gátlókra, sőt, eredménytelenség esetén antireflux műtétre.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink