• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

kisready

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.úr!

Évek óta szenvedek a füleimmel, mivel állandó fájdalmat érzek belül, a dobhártyák mögött, egyúttal nyeléskor szortyogó hangot is hallok...

... és ez a fájdalom sokszor kisugárzik az állkapcsomba, arcomba, főként ha allergia szezon vagy náthás tünetekkel küszködök. Így jártam most is, a nátha(baktérium) ráhúzódott a felső légutakra, a füleim még jobban fájtak, a fájdalom még jobban kisugárzott az állkapcsomba, arcomba. Persze kaptam antibiotikumot, amitől kicsit szűntek a tünetek, de az alapprobléma továbbra is fennáll.
Sokszor voltam fül-orr-gégészeten, más-más orvosnál, de eddig senki sem segített. Kívülről szép a dobhártyám, a hallásvizsgálat persze jó, de a probléma ott van.
Legyen szíves segíteni, abban hogy miért van ez az állandó gyulladás és ismer-e olyan -végre- hozzáértő fül-orr-gégész szakorvost, akinél nem futószalagon mennek a dolgok, hanem igazából segíteni tudna.
Válaszát nagyon köszönöm!


VÁLASZ


Tisztelt Levélíró!

Az Ön esetében nem a " futószalaggal" van baj, hiszen Önt meg-és kivizsgálták. Ha a dobhártya ép, a hallásvizsgálat eredménye normál, a dobüregi nyomás jó, nincs fogászati ok, ami állkapocsba sugárzó fájdalmat okoz, az orrban és orrgaratban nincs semmi elváltozás - akkor a fül-orr-gégész annyit tud mondani, hogy nem talál okot, mert minden vizsgálati eredménye negatív.
A fülben , " a dobhártyák mögött " ép dobhártya esetében akkor érezhet feszülést és nyeléskor szortyogó hangot, ha a fülkürt elzáródik időlegesen, majd újra megnyílik.Állandóan nem lehet zárva, azt bemérték volna tympanometriával. Szortyogó hangot csöppnyi váladék is okozhat, de ez nem lehet a dobüregben , hanem a fülkürt nyílásánál termelődhet alkalmanként az orrgaratban. Ez lehetséges, hisz allergiás.
Természetesen az allergia is gyulladás, de a levelében szezonális allergiáról ír és néha hüléses megbetegedésről.Azaz nincs ott állandó gyulladás.
Állkapocsba és arcra sugárzó fájdalmat okozhat fogászati probléma is, a rágó izület degeneratív betegsége is, nyaki gerinc kopásos betegsége is, nagyon ritkán néhány melléküreg fali nyálkahártya megvastagodása is / ez allergiásokban fordul elő leginkább/. Illetve esetleg lehet nem típusos " idegzsába "..Ismert az alsó állkapocs degeneratív folyamata és izomtónus-változások miatt a fülbe / arcba sugárzó fájdalmakat fenntart Costen-szindróma, de hasonló tüneteket okoz az auriculotemporalis ideg neuralgiája is / Frey szindróma /, valamint a glossopharyngeus ideg neuralgiája, ami típusosan a középfülben okoz fájdalmat és az alsó állcsontba sugárzik. A ganglion geniculi neuralgiája a Hunt szindróma - főleg herpeszes egyéneknél - ez a középfülbe és nyakba sugárzik, de nyelés is kiválthatja a fájdalmat.
Rágás és nyelés váltja ki a fájdalmat a X. agyideg neuralgiája esetében. Ismerjük a cukorbetegek neuralgiáit. Sőt, még foghiány miatti asszimetrikus rágási terhelés is kiválthat miofaszciális fájdalom szindrómát.
Mindezen felsorolt esetekben fontos a fül-orr-gégészeti vizsgálat, mert tisztázni kell, hogy fül-orr-gégészeti betegség a környezet összes szervében kizárható. Ez a negatív lelet kell az ideggyógyászati kivizsgáláshoz.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink