• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktornő/Úr!

Én segítséget szeretnék kérni, nem ajánlatot. Nem tudom, ebben tudnak e segíteni. a következőről lenne szó. Sajnos évek óta naponta 4-5-ször űritek nagy székletet, csak akkor nem...

... ha Lopediumot veszek be, de néha még úgy is. Szeretnék ettől az érzéstől megszabadulni, mert máskülönben öngyilkos leszek.ez nem élet, nem bírom. Sokszor csak az ingert érzem, wc-re sietek és semmi. biztos a pszichémmel is összefügg, mert mindig félelem van bennem, nehogy a buszon jöjjön rám vagy egy színházi előadás közben. Voltam gyomortükrözésen, meg végbéltükrözésen is, de sajnos semmit nem állapítottak meg. Lehet ez ellen valamit tenni? Ja, még annyi, hogy refluxos vagyok kb.12 éve, mindennap szedek gyógyszert. Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel


VÁLASZ


El kell gondolkodni azon, hogy panaszait nem a gyógyszer mellékhatása okozza-e? A másik ami felmerülhet, az a gyakori ( felnőtt lakosság 20-25%-a) IBS-nek nevezett (irritábilis bél szindróma) eltérés, aminek a pontos oka nem ismert, a vizsgálatok kóros elváltozás nem mutatnak. Rendkívül változatos tüneteket produkálhat és kialakulásában biztosan szerepet játszik a stressz is. Az okok között sokszor azonban a táplálkozási szokások fordulnak elő (mennyiség, minőség, a fogyasztás milyensége, gyorsasága stb.). A panaszok, ha nem sikerül mérsékelni, akkor egy önmagába visszatérő egyre súlyosbodó folyamatot hoz létre. Ennek a megszakítása csak türelmes és hosszas beteg-orvos kapcsolattal szüntethető meg, gyógyszerekkel és diétával kiegészítve. Természetesen gondolni kell más eltérésekre is ( liszt- tejcukor érzékenységre, gyulladásos bélbetegségre), de ezeket a lehetőségeket a részletes kikérdezéssel, önmaga megfigyelésével többnyire ki lehet zárni. Sokszor beválnak az életmód változtatásra, diétára vonatkozó tanácsok is (kávé, alkohol, nikotin, üdítő italok, fűszerek kerülése). Közvetlenül segíteni, ahogyan az a soraimból kiderül, nem tudunk. Az a benyomásom, hogy nem szervi betegségről lehet szó.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink