• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A képet tovább árnyalja a vérvizsgálat eredménye: CEA: 5.4 (labor határérték: 2.5) és CA 72-4: 12 (labor határérték: 6). A nőgyógyász továbbra is gasztro irányba gyanakszik,...

... ezért egy ismételt nyelőcső-, gyomorendoszkópiát és egy kolonoszkópiát rendelt, melyek teljesen negatívak lettek. A vizsgálóorvos a súlyos anémia, a korábbi subileus és az emelkedett tumormarkerek okán odaírta, hogy "igény szerint kapszulás végkonybéltükrözés". (Mivel a kolonószkópiát a vékonybélig végezte.)
Azt szeretném kérdezni ismét, mit döntsek. Úgy gondolom, a lehetőségeim: 1. a markerek és a 10 centis petefészekciszta "követése", figyelése 2. A vékonybélvizsgálat 3. A ciszta műtéti úton való eltávolíttatása, tanácsa szerint nyílt hasi, és nem laparoszkópiás műtéttel. (Ettől érthető módon tartok.)
Kicsit meg vagyok zavarodva, hogy okozhatja-e az emelkedett CA 72-4 markert pusztán a nagyméretű petefészekciszta. Tisztában vagyok vele, hogy egy 12-es érték nem az a 80-200-as magasság, ami áttétes vagy IV-es stádiumú betegek jellemzője, ugyanakkor azért az egészséges vizsgálati alanyok esetében ez a marker a legtöbb elérhető kutatásban a 0.9-1.2 érték között szokott lenni.
Tehát nem tudom, fölöslegesen keresünk-e tumort, esetleg visszaeshet-e a marker értéke, ha a petefészekciszta eltávolításra kerül, valamint ártok-e azzal, ha amellett döntök, hogy egyelőre a cisztát hónapokig csak ultrahangosan figyeljük, növekszik-e.
Bármilyen véleményt, tanácsot előre is nagyon szépen köszönök.


VÁLASZ


A leletek értékelésére nem vállalkozhatom. Az eset nem látszik egyszerűnek mert előző írásából nem derült ki a súlyos anaemia, ami megint más irányba viheti a gondolatokat. A vékonybél vizsgálatára van CT-vel kombinált kontrasztanyagos vizsgálati lehetőség vagy a szelektív enterográfia is járható út. A kapszulás vizsgálat bélelzáródás vagy annak gyanúja esetén nem javasolt. Azt gondolom, hogy az anémia okát gyorsan lehetne tisztázni, mert lehet úgynevezett rendszerbetegség jele is. Tanácsot múltkor sem adtam, most sem adok, ezt csak személyes találkozás esetén tehetném meg, ne várjon tőlem döntést. Korábban úgy gondolkodtunk, hogy a műtét az egyik diagnosztikus lehetőség, kétséges esetben minden lehetőségre felkészülve (nőgyógyász+sebész) végeztük a műtétet. Azt gondolom, hogy az összes nem műtéti diagnosztikus lehetőség még nincs kimerítve. Ha megtörténik eredménytelenül, akkor még mindig lehet élni a régiek módszerével.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink