• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt doktor úr/nő!
25 éves férfi vagyok. Kb. 2 hónapja erősen puffadok, ez alatt gyakori szellentéseket kell érteni, melyek sajnos igen erős szagúak...

... Irodai munkát végzem, és késő délután amikor elindulok az edzőterembe, azonnal elkezd valami szorítani, feszítő jellegű fájdalom, majd megindul a szellentés, ami igen nagy mennyiségű gázzal jár. Próbáltam kideríteni milyen étel okozhatja, de a helyzet az, hogy elég jól étkezem, betartok minden diétás szabályt. Korábban fényt derült már laktózérzékenységre is, a tünetek most hasonlóak, de erősebbek és már fogyasztok semmilyen tejterméket. Búzát sem eszem semmit, csak zabpelyhet reggelire. Próbáltam váltogatni, hogy minden nap mást egyek, de így is megmarad a puffadás, igaz néha enyhül.
Nincs se székrekedésem, se igazi hasmenésem, de a székletem állaga soha nem egyforma. Néha hígabb, néha egész kemény és kicsi, a színe narancssárga, barna és szürke is szokott lenni. A szaga ugyancsak folyton változik és a mennyisége is. Általában napi 3x megyek vécére, de bármi eszem, utána fél órával székelési ingerem van.
Kérem segítsen, mi lehet ennek az oka?


VÁLASZ


Annak ellenére, hogy nem zárható ki, hogy esetleg valamilyen gyomor-bél traktust érintő betegsége alakult két hónappal korábban, illetve akkor jelentkeztek a tünetei, mégsem tartom valószínűnek. Gondolja végig, nem változott-e valami az életmódjában, táplálkozásában. A széklet jellege, székelési szokása, szaga nem utal gyulladásos bélbetegségre. Az természetes, hogy a gázosodás jelei csak munka után jelentkeznek, hiszen munkakörülményei nem teszik lehetővé napközben a gázok távozását. Ha valóban igaz a laktóz érzékenység, arra is kell gondolnia, hogy számos élelmiszer, étrendkiegészítő, gyógyszer tartalmaz laktózt, ami állhat a panaszai hátterében. Az étkezést követő székelési inger is inkább valamilyen ételtúlérzékenységre utal. Ha a panaszai nem szűnnek, megfelelő intézményben lehet az ételallergiát és más betegséget vizsgáltatni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink