• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Tisztelt Professzor Úr!
Előzmény:
Orvos válaszol 2014.05.15 06:42 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor A lelet a következő:
A kamrarendszer nem tágabb, jó helyzetű, szimmetrikus. Szabályos basalis ésfelszíni liquorterek. Az agyállományban kóros densitású terület,...

... rendellenes kontrasztanyag dúsítás nem látható.
A kamrasík fölött az os frontalenek megfelelően hyperostosis frontalis interna látszik, mely jobb oldalon valamivel kifejezettebb, itt a legszélesebb csontátmérő 14 mm, a kontúrok épek. Destructív szerkezeti eltérés nem mutatható ki.
A pszichiáterem azt mondta, hogy nincs teendő, mivel nem tudja, hogy ez nem velemszületett rendellenesség-e, mivel az átlagostól nagyobb az átmérő.
Javasolta, hogy félév múlva ismét kontroll legyen, hogy növekszik-e.
Véleményére lennék kiváncsi a Doktor Úrnak.
Egyébként már nem fáj a fejem és nem is szédülök, csak zavar a dolog.
VÁLASZ
Orvosával teljesen mértékben egyet értek, a fél éves kontroll is csak az alaposság miatt indokolt.
Tisztelt Professzor Úr!
Ha jól értem, akkor nem tekinthető kórosnak a megnagyobbodás?


VÁLASZ


A hyperostosis frontalis csak egyik tünete a homlokcsont koponyaüreg felé történő megvastagodása, azonban számos (10-15) egyéb tünettel is jár, mint fárdtság , gyengeség, szédülés, fejfájás, elhízás, fokozott szőrnövekedés, depresszio, bénulás, szellemi hanyatlás, szexuális zavarok, hormonális eltérések, laboratoriumi változások. Tehát ha ezek mindegyike vagy jelentős része hiányzik, az egyébként is ritka betegség diagnózisa nem állítható fel. Önmagában a 14 mm-es csontszélesség nem döntő, a hyperostosis esetén a megvastagodott csont szerkezete is rendszerint eltér a normálistól.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink