... Több cikket olvastam már és mind azt javasolja, hogy jódozott sót kell fogyasztani. Ennek ellenére feleségem -aki ilyen betegségben szenved- évek óta a kezelő orvosa szigoruan konyhasót ir neki elő. Szigoruan tiltja a jódozott só fogyasztását.
Válaszát előre is köszönöm.
AMUR
VÁLASZ
A jód feltétlenül szükséges a pajzsmirigy hormonjának a képzéséhez. Jód hiányában golyva, alulműködő pajzsmirigy megnagyobbodás jön létre. Jellemző volt korábban a jódhiányos területeken az úgynevezett endémiás golyva fellépte, pl. a Csallóközben. Ez a jelenség a jódozott só bevezetésével szűnt meg. Az alulműködő pajzsmirigy hormontermeléséhez is kell a jód. A napi jódfelvétel rendszerint elegendő szokott lenni a táplálékkal felvett jód mennyisége. Azt lehet mondani, hogy a jódozott konyhasó fogyasztásának - ha nem viszik a sófogyasztást túlzásba - nincs káros hatása.
További kérdések-válaszok és cikkek a témában az alábbi kulcsszóra kattintva olvashatók