• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor Ur/Hölgy.
A kérdésem az, hogy pajzsmirigy alulmüködés esetén szabad-e jódozott sót fogyasztani vagy sem?...

... Több cikket olvastam már és mind azt javasolja, hogy jódozott sót kell fogyasztani. Ennek ellenére feleségem -aki ilyen betegségben szenved- évek óta a kezelő orvosa szigoruan konyhasót ir neki elő. Szigoruan tiltja a jódozott só fogyasztását.
Válaszát előre is köszönöm.
AMUR


VÁLASZ


A jód feltétlenül szükséges a pajzsmirigy hormonjának a képzéséhez. Jód hiányában golyva, alulműködő pajzsmirigy megnagyobbodás jön létre. Jellemző volt korábban a jódhiányos területeken az úgynevezett endémiás golyva fellépte, pl. a Csallóközben. Ez a jelenség a jódozott só bevezetésével szűnt meg. Az alulműködő pajzsmirigy hormontermeléséhez is kell a jód. A napi jódfelvétel rendszerint elegendő szokott lenni a táplálékkal felvett jód mennyisége. Azt lehet mondani, hogy a jódozott konyhasó fogyasztásának - ha nem viszik a sófogyasztást túlzásba - nincs káros hatása.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink