• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Üdvözlöm!
31 éves nő vagyok.
Az alábbi problémával kapcsolatban kérném a segítségüket. Március közepén bal alhasban szúró, húzódó érzést tapasztaltam. Emellett farkcsonti, keresztcsonti fájdalmaim voltak már év eleje óta...

... ami főleg a munkahelyi széken üléshez volt köthető, felálláskor, leüléskor volt erős a fájdalom, állás, járás, fekvés közben nem éreztem, munkából hazaérve másnapra csillapodott, hétvégente teljesen meg is szűnt, majd munkahelyen ismét jelentkezett, ahogy telt az idő, egyre erősebben jött elő.
Március közepén emellett kezdődött a bal alhasi szúrás, nem igazán fájdalom, inkább húzódás, szúrás, idegentest-érzés. Más tünetem nem volt, a menstruációs ciklusom pontos volt, a székletem rendszeres, normál, se láz, se hőemelkedés, se étvágycsökkenés.
Március 25-én elmentem nőgyógyászhoz, aki megvizsgált. Külső nyomásra nem volt érezhető a fájdalom, de kétkezes vizsgálatnál nagyon erős, szúró, éles fájdalmat éreztem, csak a bal oldalon. A nőgyógyász azt mondta, gyulladás lesz, Appranaxot írt fel, 2x275mg-ot 5 napig. Majd hasi UH vizsgálatot is végzett, mivel korábban egyszer előfordult follikuláris ciszta a bal petefészkemben, ami három hónap alatt magától felszívódott. Az UH azonban negatív lett, annyi szerepelt a leleten, hogy homogén uterus, kóros képlet a kismedencében nem ábrázolódik.
Az Appranaxot elkezdtem szedni, két nap múlva viszont a derék, keresztcsont tájékon erős fájdalmat éreztem, egészen a vesémig, mintha az összes izmom ezen a területen begörcsölt volna, az ágyéki nyirokcsomóim területén is fájdalmat éreztem, a bőröm a derék részen és a karomon is égett, és sokkal kevesebb volt a vizeletem, mint amennyi folyadékot megittam.
Elmentem a háziorvoshoz, aki azt javasolta, hogy az Appranaxot ne szedjem tovább, helyette magisztrális hüvelykúpot írt, és vérkép, vizeletvizsgálatot javasolt. Közben hőemelkedésem is lett, 37-max.37.2, amiről később kiderült, hogy csak a ciklus második felében normális magasabb hőmérséklet, a menstruáció első napjára vissza is esett, de ez akkor sem nekem, sem a háziorvosnak nem jutott eszébe.
Április 1-jén megvolt a vérvétel, vizeletvizsgálat. A vérképem, vizeletem teljesen rendben volt, minden érték a referenciaértékeken belül, semmi nem utalt gyulladásra. Addigra a derékfájdalmam elmúlt, az alhasi szúrás megmaradt, de nem mindig volt érezhető. Illetve vizeletürítéskor, a vége felé egyszer-kétszer erősebben éreztem a szúrást. De ez tényleg nem volt több 2-3 alkalomnál.
Másnap lumbális gerinc röntgenre is kaptam beutalót. Ennek eredménye, a lumbális lordosis megtartott, a lumbális csigolyák épek, az L.V. - S.I. porcrés kp-en szűkebb, Dg.: Discopathia L.V
Visszamentem a háziorvoshoz a lelettel, aki Dalacint írt fel, 3x150mg-ot.
Még annyit hozzá kell tennem, hogy 20-23 évesen depresszióval, pánikbetegséggel, érzelmileg labilis személyiségzavarral kezeltek, sokféle gyógyszert is szedtem. A legtovább Citalopramot, Rivotrilt egészen 2008-ig. Azóta semmit. A pánikbetegséget annak idején valószínűleg a mitralis prolapszusom hozta elő. Most, hogy jelentkezett ez a hasi szúró érzés, a bizonytalanságtól, félelemtől, újra előjöttek a szorongásos rohamaim, ezért a háziorvos javaslatára Frontint kezdtem szedni. 3x0,25mg-ot. Ezt és a Dalacint szedtem, közben otthon voltam betegállományban és feküdtem. A Dalacin szedés 3. napján éjszaka erős gyomorégésem, gyomorfájdalmam lett, amitől a hasizmaim is begörcsöltek, illetve hasmenés is jelentkezett. Visszamentem az orvoshoz, akkor már csak az 5. napi Dalacin adag lett volna hátra, de a háziorvos azt tanácsolta, azt már ne vegyem be. Quamatelt írt fel, amitől még aznap elmúlt a gyomorfájásom, másnap már nem is volt rá szükségem, a későbbiekben is csak egy szemet vettem be. Illetve Normaflore-t szedtem 2x1-et 10 napig, amit kamilla teába tettem. A hasmenés még egy hétig tartott, napi egyszeri, nagyon lágy, világos színű széklet formájában. Majd normál és hasmenéses napok váltakoztak, ilyenkor a hasmenés inkább reggelente jelentkezett. Éjszaka nyugodtan aludtam, fekvés közben az alhasi szúrást sem éreztem.
Április 22-én voltam ortopédián is, ahol megállapították, hogy a farkcsonti részen lehet csonthártya gyulladásom az ülőmunkától, kaptam ülőgyűrűt, ezen ülve a tüneteim sokat javultak.
Azonban 24-én este étkezés után ismét hasmenésem lett, majd két napig nem volt székletem. Ezalatt a két nap alatt a bal alhasi szúrást sem éreztem. Majd 27-én normál széklet után megint jelentkezett.
Amit még megfigyeltem, hogy a szúrás egészen lent, a csípőcsontom vonala alatt, szinte már a combtőnél érződik leginkább, néha kisugárzik a combomig, a szeméremcsontig és a forgómig is, valamint mintha a végbélzáró izmom is feszesebb lenne és talán a normál székletem is kicsivel vékonyabb, mint korábban. Fokozottabb bélmozgás, szelek esetén is jobban érzem a szúrást azon a bizonyos ponton.
De a Dalacin előtt semmilyen emésztési, székelési tünetem nem volt, csak a bal alhasi szúrás.
Lázam azóta sincs, az étvágyam is visszatért, ahogy a gyomrom rendeződött, bár még igyekszem visszafogottabban enni, főleg csirkehúst, rizst, burgonyát, főzelékeket, a fehér kenyeret kerülöm, de azt egyébként is ritkán eszem, inkább magvas kenyereket.
Tehát jelenleg az emésztésem még nem teljesen van rendben, de viszonylag rendszeres, normál, nem véres székletem van, egyszer-egyszer lágyabb vagy hasmenéses, de napi egynél többször nincs.
A Frontint még mindig szedem, csak szénsavmentes ásványvizet iszom, kb. napi 1,5 litert. 3-4kg-ot fogytam a Dalacin szedés alatt, után. Dolgozom, a közérzetem viszonylag jó, a nyugtató mellett nyugodtabb vagyok és általában jól alszom. Néha jön csak elő a szorongás, olyankor gyengeséget is érzek és nehézlégzést.
A farkcsonti fájdalmam a gyűrűpárna óta elmúlt, már csak kis érzékenység maradt fent.
Ami viszont aggaszt, hogy a bal alhasi szúrás továbbra is fennáll, bár nem érzem mindig egyformán. Van, hogy egyáltalán nem, van, hogy csak éppen kicsit, és van, amikor erősebben (pl. bélgázok esetén). Székletürítéskor nem érzek fájdalmat.
A kérdésem az lenne, hogy várjak még, hátha csak a farkcsonti probléma okozza a szúrást is, vagy lehet komolyabb problémám? Minden eddigi orvos azzal nyugtatott, hogy keresztcsonti, farkcsonti probléma okozhat alhasi panaszokat is, de mégis félek, mert a farkcsonti panaszaim lassan elmúlnak, a bal alhasi szúró érzés viszont nem.
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!


VÁLASZ


A szerte ágazó panaszai alapján az a meggyőződésem alakult ki, hogy szervi megbetegedését igen nagy valószínűséggel ki lehet zárni. Bár nem vitatható, hogy a panaszok egy része bizonyos tényezőkkel magyarázhatóak, amit az adott beavatkozással meg lehetett szüntetni. A panaszok egy részét a gyógyszer, gyógyszerek mellékhatásaival is meg lehet magyarázni, a feltételezés szintjén. Azt hiszem, a legjobban akkor járna, ha mellőzné a testi tüneteinek mikroszkópos vizsgálatát, mert kisebb-nagyobb átmeneti szúrásokat, fájdalmakat, puffadásokat számos felismerhetetlen tényezővel és körülménnyel meg lehet magyarázni. Helyesebb lenne célkitűzéseket felállítani, sportolni, intenziv szellemi (munkától független) tevékenységet folytatni, társaságba járni, szóval hétköznapi tartalmas életet élni a testi tünetek-panaszok megfigyelésének mellőzésével.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink