• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhúzódó hörghurut

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos!
32éves férfi vagyok. 8hete tartó hörghurut gyulladásom van, túl vagyok három antibiotikum kúrán semmi javulás...

... Volt 2db tüdő röntgen is mind a kettő negatív, leszámítva a minimálisan látható hörghurut gyulladást, mert a háziorvos az első panaszomnál semmit sem hallott azért küldöt el. Nem segít a köhögésen semmi csak a koderit tabletta, ezt a háziorvos írta fel. Napi 3mat szedek, most kombinálva Cedax 400mg tablettával. Reggelente picit fel tud valami szakadni a váladék inkább színtelen. Ezután egész nap kínoz a száraz köhögésolykor 5-10 másodpercenként egy-egy. Sokszor hányingerem is van, ezt csak mentolos cukor szopogatással tudom enyhíteni. Pár napja már napi 1 zacskó, kaptam reflux elleni gyógyszert is hátha esetleg az okozza, de azt már 3-om hete szedem és semmi javulás. Érdekes, hogy 4napja a kulcs csont /bal oldalsó/ részét érzem érzékenynek. meg napközben a bal mellkast, néha a jobbat is. Enyhe nyomásra érzékeny a bal oldal, noha nem nevezném fájdalomnak csak erős diszkomfort. Létezik 8 hete tartó hörghurut gyulladás? Ez megszokott? A háziorvos szerint hörög a bal oldal eléggé. Én ha veszem a levegőt nem hallom. Volt fújás tesztem is teljesen normális, mégis terhelésre van némi légszomjam. Aggódom mert a testvérem aki 5 évvel fiatalabb Ptx-et kapott. Ő hirtelen nőtt meg és sovány testalkatú 195cm 80kg, Én fokozatosan nőttem mindig és 198cm 130kg vagyok, kb 15kg felesleggel. Korábban nehézatléta voltam 115kg versenysúllyal. Az orvosok szerint az én esetemben szó sincs erről, meg azt a röntgen is látná. Kérem segítsenek, merre induljak. Azt gondolom nagyon fiatal vagyok, hogy ennyi időre elhúzódjon ez. Természetesen nem dohányzom. A munkámban sincs vegyi irritációs tényező. Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségüket! Tisztelettel Jelige: Elhúzódó hörghurut


VÁLASZ


Amennyiben hurut, azaz gyulladás áll fent és csak reggel tud valami felszakadni, akkor köptetni kellene. Nem tud felszakadni, hisz Coderitet szed. Amennyiben száraz, ingerköhögése van csak, az nem a hörghurut klinikai jele. Valóban lehet reflux betegség nem típusos tünete, ez utóbbi esetben PPI csoportba tartozó savtermelést csökkentőt érdemes szedni 1-2 hónapig folyamatosan.. Ha a bal tüdőfele hörög, akkor ott gyulladás van és köptetni kell. Ha a torok kapar és a tüdeje nem hörög, akkor csillapítani kell.
Köptetőnek javaslom az ambroxol hatóanyagot, csillapítónak pl. ízlandi zúzmót. Ha homeopathiás szerben is gondolkodik, akkor Stodalt. Nem hiszem, hogy 5. antibiotikumra szüksége lenne.Úgy látom, tüdőgyógyász megvizsgálta, a légzésfunkciós eredmények jók. A PTX okát nem tudják megmondani a legtöbb esetben, de ha ptx-e lenne, azt hallanák, látnák a röntgenen, valamint tünete is volna, tehát ettől nem kell félnie.
Azért nem tudom megoldani a helyzetet, mert fogalmam sincs, hogy tulajdonképp van-e gyulladás a hörgőkben, vagy nincs. Köptetni kell-e, vagy csillapítani, ezt tüdőgyógyász, vagy a kezelőorvos tudja eldönteni.


dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink