• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor nő/úr!

Sok szakorvos vizsgált már, de pontos diagnózist még nem kaptam. Folyamatos jobb oldali, bordaív alatti fájdalmam van. Volt pár UH vizsgálat, pár labor...

... de a májmegnagyobbodáson és elzsírosodáson kívül semmi mást nem találtak. Viszont ez a fájdalom állandó, és nagyon kellemetlen. Erőlködésre (bútor cipelés) illetve ha alkoholt fogyasztok, akkor erősödik.
Az orvosok azt mondták, kicsit most elég a vizsgálatokból, nézzük meg, hogy alakul a dolog. Nem mondták 100%-ra, hogy a májam miatt fájna. De akkor mi más?
Reumatológus megállapította, hogy nem mozgásszervi a baj, Nefrológus kizárta a vese gondokat is.
Hasi UH gyönyörű hasnyálmirigyet írt le, az epék vesék kő és ciszta mentesek, normál nagyságúak és falvastagságúak, illetve a májam nagyobb 2 harántujjal.
Májenzimek is magasabbak kicsit.
A javaslat az volt, hogy fogyjak, illetve kíméljem a májamat, aztán ha továbbra is fennáll ez a dolog, akkor más vizsgálatok lesznek szükségesek.
Azóta 2 hónap telt el, kíméltem a májam, és fogytam is, igaz még nem annyit, amennyit javasoltak, de fogytam. A probléma viszont nem enyhült, továbbra is fennáll.
Kérdésem az lenne, hogy ön szerint egy MR vizsgálat, mennyire tudná előrevinni a diagnózist? CT-t nem szeretnék a sugárterhelés miatt! Szóval az epémet és a májamat, valamint a hasnyálmirigyemet is szeretném alapos kivizsgálásnak alávetni! Az MR kimutatja ezen szervek elváltozásait, működési rendellenességeit, gyulladásait, betegségeit??
Vagy a CT előrébb vinne ezen szervek vizsgálatában?

VÁLASZ


Az ultrahang, CT és MR vizsgálatok az úgynevezett képalkotó vizsgálatok sorába tartozik, a funkcióról csak durván adnak tájékoztatást bizonyos esetekben. Nem ritka, hogy a fájdalom okát nem sikerül kideríteni, részben a vizsgálatok érzékenységének korlátozott volta miatt, részben mert nem mindig áll morfológiai elváltozás a fájdalom hátterében. Hogy Ön milyen vizsgálatokat szeretne elvégeztetni, azt az orvosával kell megbeszélnie, a háziorvos sem adhat minden vizsgálatra beutalót. A gyulladásos betegségeknek a fájdalmon kívül a laboratóriumi gyulladásos jelek is kísérői szoktak lenni. A máj fájdalmát a májtok feszülése szokta előidézni, ami nem csak gyulladás, de egyéb, rendszerint ultrahanggal kimutatható elváltozás pl. nagyobb ciszta következménye. Az orvosaival egyet tudok érteni, mivel riasztó, aggasztó tüneteket nem találtak, ezért a várakozás jogos, majd a vizsgálatok kiterjesztése, megismétlése hozhat esetleg eredményt. Az eddigi vizsgálatok mégis leginkább amellett szólnak, hogy a panasz okát a máj környékén kell keresni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink