• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Heregyulladás-epekő

Tiszteletem!
34 éves férfi vagyok.
2012.04. hóban bal oldali aztán jobb oldali mellékhere/here gyulladást diagnosztizáltak nálam. Akkor elindult egy góckeresés...

... Fogászati gócot nem találtak. Fül,orr gégészeten gócként tüntették fel a mandulámat. Műtéti úton eltávolították mindkét garatmandulát. Heregyulladás tünetei csökkentek.Természetesen mandula műtét után sok cataflamot szedtem, ami gyulladás csökkentő. 2012.06 hóban ismét begyulladtak a herék. Visszamentem az urológiára.2012.07 hóban végeztek vizelet/spermium labor vizsgálatot. Itt a vizeletben nem volt kimutatható semmi, illetve a sperma labor vizsgálatnál sem tenyészett ki baktérium. Bár megjegyzésként feltüntették a vizsgálat eredményeként, hogy kevés baktérium(mivel nem tenyészett ki így nem tudják mi az) illetve kevés sperma minta. Zinnat-ot írt fel kezelőorvosom,szedtem 5 hétig, melynek köszönhetően elmúlt a panaszok nagy része, sőt mostanáig szinte tünetmentes voltam.Közben epegörcseim miatt vizsgálatot végeztek, és találtak egy 15 mm nagyságú epekövet. Az epehólyag/epekő eltávolítására még nem került sor idáig. Urológus orvosom szerint feltételezhető, hogy ez is lehet góc forrás. De csak azután derülhet ki, ha már eltávolították.... Párommal jártunk nőgyógyásznál, folyás miatt, itt írtak fel neki azonnal Dermyc kapszulát. A hüvelykenet vizsgálatát emailban küldték egy hét múlva,ahol Gardnerella vaginalis kórokozót találtak. (erre nem kapott kezelést) Mivel napokban olvastuk el tüzetesebben az emailben küldött eredményét, most derült fény rá... Abban a hitben voltunk, hogy csak gomba.Három hete ismét begyulladt a bal herém, valamennyire a jobb is, illetve a prosztatám környékén is eléggé diszkomfort érzés van. Csípő vizelet is jellemző.
Kérdésem az lenne, hogy ön, praktizálása során találkozott e már epekő miatti heregyulladással? Valóban lehet e a fő okozója a here ill. prosztata gyulladásnak? Van e köze a két kórképnek egymáshoz?Belgyógyászom nem zárta ki, de nem is tette az epekövet felelőssé.Legalább is, elmondása szerint ő nem találkozott hasonlóval.(természetesen ez nem kizáró ok) Nem igazán szeretnék ismét műtőasztalon feküdni :) Főleg az epehólyag eltávolítása utáni kockázatokat nézve, melyről tájékoztatott a belgyógyász. A másik kérdés, hogy a páromnál talált kórokozó okozhatja e ezeket a tüneteket? Kérem segítsen ki némi instrukcióval.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!


VÁLASZ


Az epekövesség és a here gyulladása közötti összefüggéssel sohasem találkoztam. Az epehólyag eltávolítása egyéb okokból is indokolt, a műtét kockázata rendkívül kicsi. A partnere hüvelyi fertőzöttsége származhat az említett kórokozótól és ez gyakran okozza a leírt tüneteket és panaszokat. Elvileg elképzelhető, hogy a fertőzés Önnek is panaszt, gyulladást okoz, bár ezt ritkaságként említik. Ilyen esetekben mindkét felet szükséges kezelni, mert egymást visszafertőzhetik.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink