• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

hipotonia,corpus callosium teljes hiánya

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor/nő

Kislányom 20 hónapos,jelenlegi diagnózisa magas fokú hipotonia,corpus callosium teljes hiánya,a Tanulási képességet vizsgáló bizottság 11-12 hónapos korra teszi a mostani állapotát...

... Jelenleg normál bölcsődébe jár,én pedig dolgozom napi 8 órában.Azt szeretném kérdezni hogy a tartósan beteg gyermek esetén az emelt családi mellett kaphatok én gyest vagy bármilyen támogatást?Gyogyszeres kezelésre nincs szükségünk így a közgyógy kártyát sem igényeltem meg,viszont minden gyógytorna fizetős így havi szinten 40 ezer forint csak a torna. Jelen állás szerint a közeljövőben nem tudok majd 8 órában dolgozni,ez esetben jár nekem a gyermek után valamilyen szociális juttatás,illetve a munkáltató köteles ebben az esetben megtartani a munkaviszonyom,vagy csak a jóindulatán múlik hogy engedélyezi-e a 6 órás munkaviszonyt?
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel


VÁLASZ


Kedves Melinda.
Gyermekorvos vagyok, így csak részben ismerem a rendelkezéseket, rendeleteket, különösen a szociálisokat. A munkaügyieket egyáltalában nem ismerem. Egy biztos, ha emelt csp-t kap a gyermek, mint tartósan beteg, az anya jogosult a GyES-re (hogy hány éves korig, azt nem tudom pontosan talán hat? ). A Gyes mellett lehet rész munkaidőben dolgozni. Ez viszont a munkáltató jóindulatán múlik.
Egyéb szociális juttatások az önkormányzatnál kérhetőek, általában segítőkészek, de lehetőségeik korlátozottak. Menjen be a lakhely szerinti megfelelő osztályra,ott kap felvilágosítást a lehetőségekről. Egyes önkormányzatok étkezési kedvezményt is adnak a bölcsődében. Volt már arra is példa, hogy a gyógytornához járult hozzá az önkormányzat. Ezeket mind ki kell taposni, meg kell érdeklődni, mert nem kötelező, csak adható.
A közgyógyigazolványt váltsa ki, mert ez gyógyszerszedés nélkül is jár, bár csak évi hatezer forint a keret, de régebben csináltatott cipőt lehetett felírni kedvezményesen vagy betétet (ortopédia). Ehhez csak a háziorvosához (gyermek) kell mennie.
Ugyancsak érdeklődjön utána, mert a tartósan betegeknek valamilyen rezsi támogatás is volt régebben, valamint adókedvezmény. Sajnos a rendeletek gyakran változnak, ezért nem tudom pontosan, de akár az OEP-nél, akár az önkormányzatnál segítenek önnek.

 Üdvözlettel dr. Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink