• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Juvenilis rheumatoid arthritis /JRA/

Orvos válaszol

A 21 hónapos kislányomnál Juv.chr.arthritis/JIA nevü betegséget diagnoztizáltak. Ez valóban gyógyíthatatlan vagy gyógyítható valamilyen módon? Előre is köszön válaszát.

A JRA ismeretlen eredetű - lehet, hogy autoimmun betegség, amelyet idült izületi gyulladás és sokféle izületen kívüli tünet együttese jellemez. Genetikea tényezők lehetőségét sem lehet kizárni. Manapság azt gondolják, hogy nem egy okra vezethető vissza, hanem több ényező szerencsétlen találkozása miatt alakul ki a betegség.

Az izületekben zajló "steril" gyulladás a porc károsodásához , majd deformitásához vezet. A betegségnek a kezdete és a lefolyása alapján többféle típusa ismert. A szisztémás típus bármely életkorban jelentkezhet. Elhúzódó, hullámzó lázmenettel indul, kiütés lehet /rózsaszín összefolyó foltok/, izület-és izomfájdalmak, lép-és máj megnagyobbodhat, nyirokcsomók sokfelé tapinthatók, szövődhet mellhártya-és szívburok gyulladással. A beteg lehet vérszegény, süllyedése emelkedett. Reumafaktor nem mutatható ki a vérben. A poliartikuláris forma a kéz kisizületein kezdődik általában, megduzzadnak, melegek, de a bőr nem piros felettük. Lányoknál gyakoribb. Reumafactor sokszor pozitív a vérben. Az oligoartikuláris típusnak két formája ismert. A korai kezdetű forma lányoknál gyakoribb, reumafactor negatív, de az ANA pozitív a vérben.Térd, könyök, boka a megjelenés helye. A betegek 10 %-ában szemgyulladás társulhat /iridocyclitis/

A másik forma a késői kezdetű JRA 8 éves kor körül. Főleg fiúk betegsége Reumafaktor és ANA negatívak, főleg az alsó végtagokat érinti, de néha a rágóizületet és karokat is. 10 %-ban szemgyulladással szövődhet.

A diagnózis a klinikai tünetek és laborvizsgálatok alapján lehetséges. Hasonló tünetekkel járó betegségektől el kell különíteni. Oki kezelése nincs. Elsőként gyulladáscsökkentő gyógyszereket adnak, ha ezek hatástalanok, akkor kortikoszteroidokat. Az izületi funkciók megtartása nagyon fontos, ezért folyamatosan kell fizikoterápiában , aktív tornáztatásban részesíteni a beteget, szükség esetén izületi sebészi beavatkozásokkal biztosítani a mozgásképességet, alkalmanként izületi sínezéssel, adaptív eszközök használatával. Rendszeres szemészeti vizsgálat /3-4 havonta/ szükséges azért, hogy az esetlegesen jelentkező tünetmentes iridocickiliszt ki tudják szűrni. Mindezek ellenére a betegség kimenetele jobb, mint a felnőtt korban jelentkező rheumatoid arthritiszé. Az a tapasztalat, hogy a betegeknek fele-háromnegyede remisszióba kerül, tehát a folyamat megnyugszik.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink