• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

T. Weborvos!
5-6 éve megjelent egy lapos, kemény csomó a jobb bicepszemen, a külső oldalon. Tapintásra kemény és közvetlenül a bőr alatt tapintható. Azóta a csomó egy 20 ft-os nagyságú lett,...

... valamint megjelent mindkét alkaromon, a hasfalon több helyen és ami ijesztőbb számomra: a jobb oldalon 2 bordám fölött, ill. a balon az egyik bordám fölött. Ezek a csomók mind kemények. Ha mozgatom őket akkor a bordacsonttól függetlenül a zsírréteggel együtt mozdulnak, fájdalom nélkül. Az eltelt 6 év alatt nem fogytam, sőt 98 kg-ról 123 kg-ra híztam. A magasságom 198 cm, de nem tudom a kemény csomók mennyit nyomhatnak és ha keresnék hol találhatnánk még. Vérképem alapján a koleszterin és a húgysavszint értékek magasak, a máj érték kicsit rossz, de ez talán a 4 éve kialakult gyomorsérvem ill. gyomorhurutommal lehet összefüggésben. A háziorvos lipómára gyanakszik, és sebészt javasolt. Ő pedig azonnal ki akarta kapni a bordáim fölötti csomókat. Ezt nem szeretném, inkább a karomon lévő nagy csomót vetetném ki mintavételre.
A családban inkább a keringési problémák a jellemzőek, rák-betegség egy nagynéném volt (Leukémia). Talán nem tartozik ide, de nagyjából 6 éve megszúrt egy általam ismeretlen kaktusz, aminek a tüskéje 4 éven keresztül újra és újra elkezdett meggyűlni a jobb hüvelykujjamban, majd kifakadt. Nem Tudom Ön, vagy kollégája találkozott-e hasonló esettel, de mindenképp várom a szíves tanácsát.
Hűséges olvasójuk: Imre


VÁLASZ


Mindenek szerint a lipomatozis elnevezésű ( több lipoma egyidőben ) elváltozásról van szó. Szövettani mintára a biztos diagnózis érdekében egyet el szoktak távolítani. Más esetben az eltávolítás indoka a ruházat viselésének akadálya, kellemetlensége vagy esztétikailag zavaró helyen van az elváltozás. A jelentős testsúlyfelesleg, komoly hízás a kialakulásukban nem játszik szerepet, bár a 20-30 kg-os súlyfelesleg leadása mindenképpen tanácsos.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink