• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Laura

Orvos válaszol

Jelige: Laura
T. szakorvos!

Kislányom jelenleg 7 éves, 116 cm és 20 kg. 2 évvel ezelőtt derült ki, hogy 1-es típusú cukorbeteg lett, azóta szerencsére sikerül megfelelően ellátni őt,...

... megszoktuk a diétát is, értékei rendben vannak, HbA1c értéke 6,5 - 7,1 között mozog. Viszont általában az eddigi vérvételek alkalmával a koleszterin szintje volt magasabb a megengedettnél, de erre sajnos semmilyen konkrét tanácsot nem kaptam, hogy min is kellene változtatnunk, csak annyit mondtak, hogy igazából egy éhgyomri vérvétel mutatná meg a valós értéket - ez cukorbetegnél nem egyszerű - illetve, hogy ne egyen a gyerek zsíros sajtokat és felvágottakat. Nem eszik jellemzően semmiből többet vagy rendszeresebben a normálisnál, zsíros sajtokat és felvágottakat szinte egyáltalán nem, szereti a zöldséget, gyümölcsöt, zsírt egyáltalán nem, olajat pedig keveset használunk főzéshez. (Tojást sem eszik naponta, talán hetente egyszer, bár a tojás újabban inkább, mint "csodaszer" jelenik meg az interneten és azt írják róla, hogy nem is hat a koleszterinszintre negatívan.) Mozgékony gyerek, paramétereiből látszik, hogy egyáltalán nem túlsúlyos, sőt... Rendszeresen úszik is. Utolsó labor leletén az alábbi látható, mint eltérés: összkoleszterin: 6,1 ref: 2,8-6,0 ( HDL koleszterin: 1,98 mmol/l) triglicerid: 0,30 mmol/l ref: 0,4-1,7, valamint a D-vitamin szintje mutatott nagyobb eltérést, a mért érték 256,0 lett amihez képest a ref. érték 75-250. ( ezzel kapcsolatban elmondtam az orvosának, hogy semmilyen vitamin készítményt nem adok neki, egyszerűen csak elég sok időt tölt levegőn, napon is) Nagyon bízom benne, hogy kapok valamilyen tanácsot Öntől, mert már nem egy helyre írtam, de nem kaptam választ sehol, viszont szeretném tudni, mi a teendőm, egyáltalán kell-e aggódnom?
Tisztelettel és köszönettel: egy aggódó édesanya


VÁLASZ


Lehet, hogy azért nem kapott sehonnan tanácsot, mert nincs mit tanácsolni. A gyerek laborértékei jók, a choleszterin 6,1 (a 6,0 helyett) nem igényel diétát, és a D vitamin szint minimális emelkedése sem jelentős. A lényeg, hogy a gyerek jól van, cukor anyacseréje egyensúlyban van. Teendője csak annyi, hogy továbbra is ilyen jól gondozza a gyereket.

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink