• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

légzési rendellenesség

Orvos válaszol

jelige: légzési rendellenesség
Tisztelt Doktornő/ úr!

Néhány hónapja légúti problémák jelentkeztek nálam. Többször köhögési roham tört rám, ami egy légzés közben jelentkező rendellenes száraz hanggal párosult. Ez néha egész hosszan eltartott...

... A köhögés először mindig száraz volt, majd színtelen váladék jött a felszínre kis mennyiségekben, de folyamatosan. Utána többnyire maró égető érzés volt a torkomban, ami néha a köhögéstől függetlenül is előfordult. Általában előzmény nélkül kezdődött, de gyakran kiváltotta a hideg levegő, vagy hideg folyadék. Egy idő után abbamaradtak a köhögések, és csak száraz kaparó érzés formájában jött a jelenség a furcsa légzési hangokkal. Akkoriban erősen dohányoztam, igaz csak fél évvel előtte szoktam vissza hosszú idő után. (Azóta ismét leszoktam.) Ami még számomra összefüggésbe hozható a tünetekkel, hogy épp egy hosszan elhúzódó (feltehetőleg vírusos) fertőzés közepén voltam. Itt megjegyezném: azóta is gyakran folyik az orrom, úgy, mint a víz. A semmiből tör elő, aztán ugyanolyan hirtelen elmúlik. A tüneteimmel felkerestem a háziorvost (az orrfolyást elfelejtettem említeni), aki szerint asztmával van dolgom, így felírt Ventolint, ami valóban segített, ha rám tört a köhögés, és biztos, ami biztos elküldött a tüdőgondozóba, ahol elvégezték a szükséges vizsgálatokat (kimásolom: spirometria, vérvétel ujjbegyből, vérgáz analízis, haematokrit meghatározása, mellkasfelvétel), de nem találtak asztmára utaló jelet. Az allergiateszt is negatív lett. A tünetek közben elmúltak, így nem is foglalkoztam az üggyel, de nemrég újból elkezdődtek. Ahogy észrevettem leginkább a porra, intenzív testmozgásra, dohányfüstre reagál a szervezetem ilyen formában. Lehet, hogy a vizsgálat ellenére mégis asztmával van dolgom, vagy esetleg valamilyen hurutos megbetegedésről van szó. Érdemes további vizsgálatokat kezdeményeznem? Előre is köszönöm válaszát!


VÁLASZ


A száraz köhögés mindig ilyen tünetekkel jár, mint amit leír. Ha a száraz, kaparó érzés fenn áll és az ugató jellegű köhögés, akkor azt valószínűleg csillapítani kellene. Szedhet pl. Sinecod-ot, vagy Rhinatiolt, vagy Izlandi zúzmót, mind gyógyszertárban kapható. Ha erősödik, akkor alkalmilag a Ventolin is használható. A vizes orrfolyás jelentkezésekor szénanáthások orrspray-je ajánlott, háziorvosa felírja majd. Mivel tüdőgyógyászaton kivizsgálták, biztosan nem asztma. Esetleg azon is lehetne gondolkodni, nincs-e reflux betegsége, ami képes hasonló tünetek létrehozására.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink