• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt szakértő Dr !

38 éves férfi vagyok. A májammal kb 2007-óta gond van, azóta emelkedett mérsékelten a GPT értékem. Ezen kívül a húgysavam szokott még magasabb lenni (500 körül). Minden más vér eredményem rendben van ...

... UH-on is mondták eddig, hogy nagyobb a májam és zsíros. Alkoholt szoktam fogyasztani (kb heti 1-3 üveg bort), de van amikor hónapokig nem is iszok. Viszont nagy evő vagyok, voltam, túlsúllyal is küzdök.
Most egy kivizsgálás során (ilyen irányú panaszom nem volt egyébként) kiderült, hogy a GPT 75 és a GOT 42, mindkettő határértéken túli, egyéb vér eredményeim rendben voltak. Küldtek UH-ra, ahol foltos-zsírosnak látták a bal máj lebenyemet. Voltam máj CT-n is, ahol diffuzan alacsony denzitásúnak írták le a májamat (15 HU), és kissé nagyobbnak a bal lebenyt, de egyéb eltérést nem láttak a májban. 2007-ben mikor elkezdett emelkedni ez az érték, akkor vizsgáltak hepatitis C és B-re vérvizsgálattal, de negatív volt, azóta voltam véradáson is, ahol szintén ezt vizsgálták, mindannyiszor negatív volt.
Szóval a diagnózis zsírmáj, a fenti részletekkel. Kaptam legalont, amit szedek már egy ideje és májkímélő, fogyasztó diétát is tartok szépen javulnak az enzim értékeim, a GOT már normális tartományban van, a GPT is 56-ra lement.
Írtak fel metadoxil-t. És most jönne a kérdésem: azt írják a betegtájékoztatón, hogy ez alkoholos májkárosodásra van. Nekem nem ez van, hanem zsíros a májam. Vagy az ok igazából mindegy és ez a gyógyszer ezt is orvosolhatja, mármint az ilyen zsírmájat ami nekem van ?
Mennyire rossz állapotú így a májam ? Lehet ebből az állapotból még regenerálni ?


VÁLASZ


A zsírmáj leggyakoribb oka a rendszeres alkoholfogyasztás. De ezen kívül más körülmények között is kialakul, amit első sorban a táplálkozás minőségével lehet magyarázni. Tehát van alkoholos és nem alkoholos zsírmáj. Az Ön esetében a diéta kedvező hatása, a májfunkciók javulása arra utal, hogy különösebb aggodalomra nincs oka, főként ha az alkoholfogyasztást tovább mérsékli és diétázik, valamint a túlsúlyát csökkenti. A zsírmájnak azért van jelentősége, mert hosszas fennállás után a máj kötőszövetes átalakulásához vezethet.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink