... UH-on is mondták eddig, hogy nagyobb a májam és zsíros. Alkoholt szoktam fogyasztani (kb heti 1-3 üveg bort), de van amikor hónapokig nem is iszok. Viszont nagy evő vagyok, voltam, túlsúllyal is küzdök.
Most egy kivizsgálás során (ilyen irányú panaszom nem volt egyébként) kiderült, hogy a GPT 75 és a GOT 42, mindkettő határértéken túli, egyéb vér eredményeim rendben voltak. Küldtek UH-ra, ahol foltos-zsírosnak látták a bal máj lebenyemet. Voltam máj CT-n is, ahol diffuzan alacsony denzitásúnak írták le a májamat (15 HU), és kissé nagyobbnak a bal lebenyt, de egyéb eltérést nem láttak a májban. 2007-ben mikor elkezdett emelkedni ez az érték, akkor vizsgáltak hepatitis C és B-re vérvizsgálattal, de negatív volt, azóta voltam véradáson is, ahol szintén ezt vizsgálták, mindannyiszor negatív volt.
Szóval a diagnózis zsírmáj, a fenti részletekkel. Kaptam legalont, amit szedek már egy ideje és májkímélő, fogyasztó diétát is tartok szépen javulnak az enzim értékeim, a GOT már normális tartományban van, a GPT is 56-ra lement.
Írtak fel metadoxil-t. És most jönne a kérdésem: azt írják a betegtájékoztatón, hogy ez alkoholos májkárosodásra van. Nekem nem ez van, hanem zsíros a májam. Vagy az ok igazából mindegy és ez a gyógyszer ezt is orvosolhatja, mármint az ilyen zsírmájat ami nekem van ?
Mennyire rossz állapotú így a májam ? Lehet ebből az állapotból még regenerálni ?
VÁLASZ
A zsírmáj leggyakoribb oka a rendszeres alkoholfogyasztás. De ezen kívül más körülmények között is kialakul, amit első sorban a táplálkozás minőségével lehet magyarázni. Tehát van alkoholos és nem alkoholos zsírmáj. Az Ön esetében a diéta kedvező hatása, a májfunkciók javulása arra utal, hogy különösebb aggodalomra nincs oka, főként ha az alkoholfogyasztást tovább mérsékli és diétázik, valamint a túlsúlyát csökkenti. A zsírmájnak azért van jelentősége, mert hosszas fennállás után a máj kötőszövetes átalakulásához vezethet.