• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Málnanyelv, skarlát, vagy allergia?

Orvos válaszol

2005.09.19.Elvittem gyermekünket a körzeti gyermekorvosunkhoz, torokfájás enyhe láz,köhögéses tünetekkel,kiírta a gyógyszereket (amoxicillin,Elixirium thymicompositum köptető)és 23.ra visszarendelte kontrollvizsgálatra. Vissza is vittem és a doktornő sokat elidőzött a gyerek nyelvével közben többször is megemlítette a málnanyelv szakkifejezést és hogy lehethogy skarlátos lesz a gyerek.Tegnap este 27.-én megjelentek a gyerek testén arcán,lágyékán piros foltok melyek először szunyogcsípésnek néztek ki de reggelre nagyobbá váltak.Utána néztem egy szakkönyvben és az ott lévő szemléltető fotók kísértetiesen hasonlítanak a skarlát nevű betegség foltjaival...

A skarlát /vörheny/ gennykeltő baktérium / Streptococcus pyogenes/ okozta heveny fertőző betegség, amely jellegzetes kiütésekkel jár. Az arc általában piros, de a száj körül feltűnően sápadt. A kiütések apró, vörös foltok - főleg a törzsön és a végtagokon - . E kiütések nagyon sűrűn állnak egymás mellett, messziről csak az látszik, hogy az egész bőr összefüggően piros. Sok kiütés van a hajlatokban.Ha megnyomjuk, akkor a kiütés elhalványul. A kiütések megjelenése után 2-4 hét múlva hámlás kezdődik, apró vagy nagy lemezekben hámlik a felhám. Néha kiütés nélkül zajlik a skarlát, olyankor csak a hámlásból tudják, hogy skarlát volt.

A málnanyelv régebben jellegzetes skarlátos tünet volt, ma nem feltétlenül jelentkezik. A nyelv fehér lepedékkel borított és ebből emelkednek ki a vörös papillák. A lepedék 1-2 nap alatt lekopik, akkor a nyelv duzzadt vörösnek tűnik. Minden skarlátos gyermeknek gyulladt a torka és a garatja, néha a mandulák tüszősek, nyaki nyirokcsomók is gyakran tapinthatóak. A láz általában 3-5 napig tart, ezalatt mind a kiütések, mind a toroktünetek megszűnnek.Antibiotikus kezelés ezt az időszakot általában lerövidíti 2-3 napra. A skarlát diagnózisát a klinikai tünetek és a jellegzetes kiütések alapján állítják fel, nem kell hozzá tenyésztés. Ha elvégzik a torokváladék tenyésztését, és abból a gennykeltő pálca kimutatható, akkor ezzel csak megerősítjük a diagnózist. A tenyésztés eredményét 6-8 nap múlva kapják kézhez, addigra pedig ha skarlát volt, akkor is gyógyult, ha torokgyulladást volt, akkor is. Gyermekük szedte az amoxicillint, tehát kapott megfelelő antibiotikumot.A jellegzetes skarlátos kiütéseket gyermekorvosok nem tévesztik össze allergiával - ezt higgye el. Értem a levelét, hogy nem bízik a megszokott gyermekorvost helyettesítő másik gyermekorvosban, de azt nem értem, hogy miért gondolja, hogy egy hasonlónak vélt fotó alapján Ön jobb szakember, mint egy gyermekgyógyász szakorvos.


Összefoglalva: a torokváladék felesleges abból az okból, hogy skarlátos volt-e a gyermek.Torokváladék levételét nem gyermekkórházban végzik, hanem bármely háziorvosi rendelőben és szakrendelőben. Ne vásároljon gyermekgyógyászati szakkönyveket, mert a szakma gyakorlásához nem elegendő azok átolvasása.Talán érdemes volna az allergiás eredeten is  gondolkodni és ha ismét ahhoz az orvoshoz mehetnek, akiben bíznak, erről elbeszélgetni. Nehogy ismétlődjön.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink