• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meddig szedjek magnéziumot?

Orvos válaszol

A télen szorongó, állandó hányingerrel küszködő állapotban éltem hónapokig. Kipróbáltam a Remotivot, ittam nyugtató teát, de nem használt. Aztán véletlenül olvastam valahol, hogy a legyengült idegrendszernek magnézium és B vitamin kell. Elkezdtem szedni a MagneB6-ot a Bérestől, és egy hét után kezdtek elmúlni a szorongásaim. Már nem akartam folyton hányni, a közérzetem látványosan javult. Azt kérdezném, mennyire tartósan lehet szedni a magnéziumot? Lehet-e túladagolni? És annak mi a következménye? Most még nem merek leállni vele, (kb.3 hónapja szedem), mert félek, hogy visszajön a szorongó állapotom. Egyelőre élvezem, hogy megint "normális" vagyok... Éva

A magnézium szerepet játszik az ingerületvezetés szabályozásában is. Csökkenti a neuromuszkuláris /ide-gizom/ ingerlékenységet, a magnéziumszint befolyásolja a szív munkáját. / emelkedése is, csökkenése is/ Magnézium hiányban felléphet hányás, hasmenés, más emésztőszervi tünetek, kézremegés, szívritmus zavarok, neuromuszkuláris ingerlékenység. Mindezek értelmében amennyiben az Ön panaszainak a hátterében magnézium hiány állt, a kezelés miatt a panaszok csökkenthettek. Azt viszont tudnia kell, hogy a magnézium nem szorongásoldó gyógyszer. Elképzelhető, hogy tünetei miatt szorongott és akkor a tünetek elmúltával a szorongás oka megszünt.

Az a fontos, hogy most jól érzi magát. Arra vonatkozólag nem tudok adatot, hogy most mennyi ideig szedje. Enyhe magnéziumhiány akkor van, ha a vérképben a magnézium szintje 0,5-0,7 umol/ liter közötti érték. Ha a magnéziumszínt normális, akkor feleslegesen szedi tovább. Figyelni kell a foszfát, a kálcium a vas egyidejű szedésére, mert kölcsönhatásban vannak a magnéziummal, szájon át tetraciklin antibiotikummal egyidőben nem vehető be, levadopa gyógyszerrel együtt nem szedhető. A magnéziumszínt túlzott emelékedése sem jó, mert például a szív működését gyengítheti. Tehát 3 hónap szedés után Ön panaszmentes, hagyja abba, vagy tartson szünetet. Vagy kérje meg a háziorvost a magnézium /és egyéb ionok/ vérszintjének a megvizsgálására és az eredményt függvényében folytassa, vagy változtassa a szedést.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink