• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

jelige:még normális?
Tisztelt Alföldy Ferenc Professzor Úr!
Először is szeretném megköszönni,patella apex sy-ra adott válaszát!Sajnos az UH leírt meniscealis cystat vagy szalagszakadást,ezt azonban az ortopléd dr. nem fogad el,...

... ,túlvagyok 17 fizioth-n,szerdán kapom meg a b. térdizületembe a 3. diprophos inj-mat,előtte ő maga fog uh-ot csinálni,nem vagyok túl nyugodt,min. javulás van csak azóta is!
Második generációs egészségügyis vagyok,én magam is 17 éve dotgozom diplomás ápolóként,valószínű Édesapámat jól ismeri,de így nem szeretném felfedni,ki ő!
Elnézést kérek bő bevezetésemért!Olyan problémával fordulok Önhöz,hogy 8 napotdél Erdélyben voltunk busszal,közel 3000 km-t mentünk,mivel 2 éve mk. lábamon varicectomia volt,így az útnak kompressziós harisnyával és LMWH profilaxisban indultam útnak,de így is mindkét lábam mocsár volt estére,és nem is apadt le még mindig!(éjszakákat családoknál ill. hotelben töltöttük,tehát vízszintben voltak a lábaim)!belefér ez még normálisba?
2. kérdésem az lenne,hogy a 8 nap alatt 2x volt minimális székletem,az is nagy nehezen,itthon napi rendszerességgel van,normálisan,bőségesen étkeztünk,folyadékot is megittam 2.5 litert naponta,tegnap 23 óra körül értünk haza,azóta viszont 5x volt már hasmenéses székletem,hasi görcsökkel!normális dolog ez?
jó 12 éve "lapos" terhelések miatt a GE-n ahol dolgoztam kivizsgáltak,tokától bokáig,az összes létező tükrözésen sikeresen átestem,nem találtak kórosat,IBS-t véleményeztek,ill. laktózintoleranciát!a 8 nap alatt minden nap fogyazstottam tejet,de ami máskor 1/2-1 órán belül meghajt,semmit nem segített!
Bocsánat a hosszú levelemért,válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ

Nem egészen értem az indokait. A varicektomia, ha a vénás keringés akadálytalan és nincs recidiva sem, akkor nem igényel kompressziós harisnyát, hacsak más ok, pl. nyirokpangás vagy egyéb betegség ezt nem indokolja. Nem egészen értem az LMWH profilaxist sem, ha erre nincs különösebb oka, pl. thrombofilia súlyos formája, C protein hiány stb. azonban ez utóbbit meg tudom érteni a sok órán át tartó ülő utazás miatt. El tudom képzelni, hogy a hosszas utazás alatt éppen a kompressziós harisnya okozott keringészavart az alsó végtagjain. Meg kellene vizsgálni fizikálisan esetleg ultrahanggal a vénás keringést is. A széklettel kapcsolatban:kétségeim vannak a laktóz intolarenciával kapcsolatban, nem tudom milyen vizsgálatokkal igazolták, valóban megalapozott-e a diagnózis. A tejcukor intolarencia lehet átmeneti jelenség is tartós antibiotikus kezelést vagy gastrointestinális gyulladásos betegséget ( néha a cholecystektomiát ) követően. A székelési habitus megváltozása idegen helyen, hosszas utazás során, amikor a megszokott ritmus megváltozik illetve az idegen környezet pszichés hatására is bekövetkezhet. Az érkezés utáni hasmenés étkezési hiba következménye is lehet. A széklet jellegéből, mennyiségéből lehet egyéb okra is gyanakodni, akár fertőzéses eredetre.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink