• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztel Weborvos!

Panaszaim kb. fél éve jelentkeztek, melyek már 1 évvel ezelőtt is előjöttek, majd elmúltak.
Panaszok: főként fizikai terherlésre, futásra, illetve egyéb más, bizonyos fajta súlyzós edzés hatására szegycsont körüli, illetve bal oldali mellkasfájdalmak, inkább nyomó érzés...

...A fájdalmak sokszor fizikai terhelés nélkül, akár több napig is fennálltak. Fájdalomcsillapító semmit sem ért. Ezeken kívül általánosságban megállapítható, hogy nagyon sokszor vagyok fáradt, erőtlen, alvásaim se olyan jók, bár sokáig is fent vagyok, mivel csak úgy nem tudok elaludni.
CT vizsgálat megállapította, hogy tymus persistens-em van, "felső mediastinumban a sternum alatt valóban fellelhető bizonytalan kontúrú elváltozás".
Megfigyelésem alapján a panaszok inkább nyári időszakban jöttek elő, nem tudom, hogy ez kapcsolatba hozható-e azzal, hogy allergiás, illetve asztmás vagyok. Asztmás panaszom tulajdonképpen nincsen, életemben egyszer voltam rosszul, akkor diagnosztizálták ezt. Allergia pedig orrfolyás, szemviszketés formájában jön elő.
Voltam mellkassebésznél, aki 3 vizsgálatot:
- kardiológiai
- gastroenterológiai, valamint
- alvási aphone
vizsgálatot tartott szükségesnek.
Kardiológia negatív, valamint elküldtek egy myasthenia vizsgálatra (EEG) egy ideggyógyászhoz, mely szintén negatív lett. A gastro vizsgálaton megállapították a reflux, oesophagitissel diagnózist, mely alapján 3 helyről szövettani mintát is vettek.
I. Antrum – enyhe,idült lobosodás jeleit mutató antrum nyálkahártya részleteket látni. Malignitás nincsen. Helibacter pylori bakt. negatív.
II. Corpus - enyhe,idült antrum gastritis. Helibacter pylori bakt. negatív.
III. Nyelőcső – Kiszélesedett, bővérű, el nem szarusodó laphámrészletek mellett, kifejezett, idült lobosodás jeleit mutató tonsillaris hámmal fedett, néhány mirigylument is tartalmazó nyálkahártya részlet látható. A felszínén gócokban laphámmal fedett területek is mutatkoznak. Malignitás nincsen. Elvétve eosinophil granulocytákat is láttunk. A kép megfelel a Barret-metaplasiának.
A gastro orvos 8 hétig 2*1 Ezomeprazol Sandoz /40 mg/ gyomornedvellenállót írt fel.
Már csak alváslabor vizsgálat lenne, bár nem hiszem, hogy az hozhatna bármi jelentőset.
Gondolom lehetséges, hogy a refluxom okozta a panaszaimat, azonban még mindig ott van a csecsemőmirigyem, amiből a sebészem elmondása szerint mintát nem tudnak venni, tekintettel annak elhelyezkedésére. Gondolom a műtét elkerülhetetlen, mivel nem szeretnék pár év múlva rákos lenni. A baj az, hogy több orvosnak mutattam a CT eredményt, de senki se tudta megmondani, hogy mi az. Véleményük szerint a csecsemőmirigy, de lehet szövet, zsírcsomó, vagy akár daganat is…Ők a csecsemőmirigy jóindulatú daganatát írták a diagnózis rublikába.
A lényeg, hogy attól függően, hogy megszűnnek a panaszaim, az a "vmi" még ott lesz a mellkasomban és nem szeretném, ha x év múlva elrákosodna, viszon a műtét se vmi kecsegtető...
A kérdésem: Mi lehetne a legjobb lépés számomra?
Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ:

A kérdésre korábban már válaszoltam. Véleményem szerint bizonytalan elváltozás esetében korai lenne műtétről gondolkodni. A panaszait nem tudom összefüggésbe hozni a CT vizsgálat eredményével. A csecsemőmirigy daganata rendkívül ritka. 3-6 hónap múlva végzett kontroll, ha az elváltozás növekedést mutatna, indokolt lehet a műtét. Ha komolyan felmerül a rosszindulatú daganat lehetősége, a PET-CT biztosabb eredményt adhat. Az asthma diagnózisát nem látom kellően megalapozottnak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink