• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Doktor Úr/Nő,
37 éves férfi vagyok. 3 hónapja fojtogató érzést érzek a nyakamban és nem tudom, hogy kihez forduljak segítségért és tanácsért. Így kezdődött:
Egyik nap azt vettem észre, hogy feldagadt az állam. Másnap egy seb nyílt meg rajta és gennyedzni kezdett. ...

.... Kaptam rá antibiotikumot és a duzzanat lement és a seb is begyógyult kb. 10 nap alatt. Akkor még semmi mást nem éreztem. Csak feszült az állam és fájt a seb. Amikor már majdnem teljesen begyógyult, fájtak az állkapcsom alatt a nyirokcsomók és be is voltak duzzadva. De ez is elmúlt az antibiotikumtól a 10 nap alatt.
A tünetem konkrétan:
A fojtogató érzés a fenti 10 nap végén kezdődött. Nem tudom, hogy van-e hozzá bármi köze. Lehet, hogy nincs. Nem fáj semmim, a furunkulus (ennek diagnosztizálták) nyomtalanul eltűnt, viszont szorító-fojtogató érzést érzek a nyakamban. Csak ott, tehát nem a mellkasom nyom, hanem csak a nyakamnál szorít, mintha túl szorosra lenne gombolva egy ing rajta. Más tünetem nincs, a közérzetem egyébként jó, a súlyom évek óta változatlan, étvágyam jó, lázam nincs. Viszont a fojtó érzés nem múlik már három hónapja! Úgy vettem észre, hogy fizikai megterhelésre nem rosszabbodik. Idegességgel sem függ össze szerintem, mivel a létező legnagyobb nyugalomban is néha érzem. Nem érzem folyamatosan. Néha napi 1-2 órát, néha szinte egész nap, néha 2-3 napig nem is érzem. Viszont eddig mindig visszajött pár nap után.
Ilyen vizsgálatokon voltam eddig:
- Először gégészetre küldtek. Megvizsgáltak, megnyomkodták a nyakamat, bele is világítottak a torkomba. Nem talált elváltozást az orvos, a manduláimra sem mondott semmit.
- Elküldtek teljes nyaki ultrahangra. Az sem mutatott ki semmit.
- Elküldtek vér és vizeletvizsgálatra. Ezen úgy látom, vannak kisebb eltérések, (mivel meg vannak csillagozva) viszont erre nem kaptam szakvéleményt, mert nemrég meghalt a körzeti orvosunk. Jelenleg egy asszisztens van csak helyette egyelőre, aki receptet egy másik orvossal, (aki túlterhelt) tud íratni, ha kell, de szakvéleményt nem tud adni, mert nem orvos.
Leírom ide, hogy mely értékek vannak megcsillagozva a vér/vizelet eredményemen
...
Kérem szíves véleményét, hogy ezek az eltérések Ön szerint mire utalnak és van-e ötlete, mindezek alapján, hogy mitől érzek fojtogatást. Nem tudok most kitől tanácsot kérni, de az asszisztens tud íratni beutalót, ha kérek valahová. Ehhez kérem a segítségét, tanácsát.
Milyen vonalon érdemes tovább vizsgáltatni magam?
Azt mondták, hogy a nyaki ultrahang nem mutat ki annyi mindent, mint a nyaki CT.
1 - Először tehát arra gondoltam, hogy kérek nyaki CT-re beutalót. Bár tudtommal azt nem adnak olyan szívesen, mert drágább, mint az ultrahang, de nekem ez most nem szempont. Kifizetem a vizsgálatot, ha kell magánúton, mert nem bírom már tovább elviselni ezt a tünetet. Ha Ön szerint indokolt és kimutathat valamit a CT, akkor vagy kérek rá beutalót, vagy ha nem tudok szerezni, akkor kifizetem én magam. Ön szerint lenne értelme?
2  Vagy vizsgáltassam inkább a szívemet és az érrendszeremet? Érrendszeri probléma okozhat ilyen érzést? Apám szívkoszorúér elzáródásban halt meg tavaly, tehát volt a családban ilyen betegség. Ráadásul örököltem tőle a magas vérnyomását. Gyerekkorom óta vérnyomáscsökkentőt szedek. Kamasz koromban is mértek nálam már 220/120-at. Viszont a gyógyszerrel már régóta kb. 140/85-re van beállva. Okozhat szív vagy érrendszeri probléma nyaki fojtó érzést? Apám mindig arra panaszkodott, hogy nyom a mellkasa. Ebbe is halt bele. Nekem a mellkasom nem nyomott soha, de a magas vérnyomást örököltem tőle.
3  Vagy vizsgáltassam meg a pajzsmirigyemet? Anyámnak súlyos strumája van. Ő szokott a családban ilyen tünetekre panaszkodni! Örökölhettem tőle rá hajlamot. Bár strumára utaló jelet az ultrahangon és a gégészeten (tapintással) nem találtak. Viszont a véremben a TSH értéke magas. Tehát valami mégiscsak lehet a pajzsmirigyemmel. Vagy ez az eltérés (TSH 5,110 mIU/L) nagyon minimális és nem okozhat ilyen tünetet?
Kérem, segítsen! Teljesen kétségbe vagyok esve. Mivel nincs jelenleg háziorvosom, nem tudom, hogyan tovább… Csak annyit tudok, hogy a tünet 3 hónapja megvan, a véremben találtak rendellenes értékeket és, hogy az ultrahang és a tapintásos vizsgálat nem vezetett semmilyen eredményre.
Előre is nagyon köszönöm válaszát! Bármilyen ötletet/véleményt szívesen vennék.


VÁLASZ


A közölt laboratoriumi eltérések nem jelentősek, ezek nem magyarázzák meg a panaszait. A nyaki ultrahangos vizsgálatnál a nyaki Ct vizsgálat lényegesen több információval nem jár. Mivel morfológia, alaki eltérést nem mutattak ki, fel kell tételezni, hogy a "fojtogató érzés" okát máshol, akár a külső körülményekben kell keresni. Az emelkedett TSH érték a pajzsmirigy alulműködésére utal ( egy vizsgálat alapján azonban ez biztonsággal nem állítható) de a működés és a morfológiai (alaki ) eltérés nem halad párhuzamosan, tehát nagy pajzsmirigy is produkálhat alulműködést. Az Ön esetében a megnagyobbodott pajzsmirigyet részben a gégész, részben a családorvos, részben az ultrahangos vizsgáló észlelte volna. Az időszakosan jelentkező, napokig szünetelő panasz is a morfológiai elváltozás ellen szól és inkább az idegi-pszichés eredetet támasztja alá.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink