• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

októberi mandulaműtét

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos!

Mandulaműtétről szeretnék kérdezni. Sajnos évek óta küszködök a rossz garatmanduláimmal, melyek gyakran begyulladnak, sárgás-fehér foltok (elvileg tüszők) már antibiotikumos kezelésre sem múlnak el, és detrituszt is termel...

... 30as férfi vagyok, és nagyon félek a műtéttől, de mostmár belátom, hogy ez az egyetlen megoldás a problémámra. A körzeti orvosomtól már kaptam beutalót a fül-orr-gégészeti klinikára, hogy vetessem ki. Kérdéseim az alábbiak: Altatást kérhetek e, illetve ebben a korban mi az esélye, hogy kapok? Mennyire rizikós az altatás? Esetleg félig-altatott/ bódult állapotban való műtét létezik e, hogyha esetleg nem vállalják az altatást? Mennyire rizikós a műtét?
Egészséges vagyok, nem vagyok gyógyszereken, de pár évvel ezelőtt voltak pánik rohamaim, szorongásaim, és majd egy évig kaptam rá 0,25 mg frontint, és 10 mg cipralexet. Hál istennek ez a problémám megoldódott, és tünet mentes vagyok; 2-3 éve már nem kell rá szednem a gyógyszereket. Viszont attól félek, hogy műtét előtt, közben bepánikolok, vagy esetleg műtét után, hogy nem leszek képes nyelni mert elzsibbadt a torkom. (ha csak a fájdalom miatt lesz nehéz nyelni, attól nem félek, mert volt már jó pár fájdalmas mandulagyulladásom). Sajnos még a vérvételt is rosszul viselem, néha elájulok... félek, hogy majd a műtét során nem tudnák az orvosok, hogy mi a csuda bajom van, (ha ez mégis bepánikolnék), és talán nem vennének komolyan... aggályaimat megemlítsem e a doktor úrnak/ doktornőnek? Kérhetek e nyugtatót ...esetleg műtét után is?
Elnézést kérek, hogyha gyerekesnek véli, és csak túl aggódom az egészet, de nem tudom mire számíthatok egy ilyen műtétnél, és nem szeretnék jelenetet csinálni a klinikán... Októberben szeretnék befeküdni a szegedi fül-orr-gégészeti klinikára, esetleg Ön tudna ajánlani ott egy doktort/doktornőt? Előre is köszönöm! Megtisztelő válaszát a "októberi mandulaműtét" jeligére várom.


VÁLASZ


Kérhet altatást. Bódítás nem létezik. A műtét esetleges veszélyeiről és szövődményekről a klinikán felvilágosítják.
Altatás közben nem lehet bepánikolni, előtte viszont vehet be nyugtatót. A torka nem lesz zsibbadt, nyelési képtelenség sem fog fellépni. Vannak, akik vérvételkor is rosszul lesznek, elájulnak, ez azért nem különleges az egészségügyben. Érdemes mindezt elmondani az orvosnak, hogy számítson rá. A nyugtatóját vigye magával. Ne töltse be a napjait most a műtéttől való félelem és a "mi lesz ha " gondolata, hisz rutin beavatkozásról van szó. A Szegedi Fül-orr-gége Klinikáról csak jót tudok mondani, viszont nem szabad ajánlani orvost ebben a levelező rovatban, ezért nem írhatok nevet.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink