• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kedves doktornő, doktor úr!

Édesanyámnál január közepén egy magas vérnyomás miatti co. vizsgálat alatt pitvar fibrillációt állapítottak meg, mellyel másnapra be is fektették a bajai kórházba. Ő 75 éves és 2003 óta magas vérnyomással sikeresen kezelt beteg...

... Éveken keresztül Coverex vérnyomáscsökkentőt szedett, de az utóbbi hónapokban kissé megerőltette magát, és elhanyagolta a megfelelő mennyiségű folyadékpótlást is, így kb. fél éve többféle vérnyomáscsökkentőt szedett, melyek egyike sem használt, gyakran magas volt az RR-je. (160-180 Hgmm) Aznap, mikor megállapítást nyert a pitvar fibrilláció, este, otthon én is éreztem a pulzusán a rendellenes aritmikus szívműködést, de másnapra ez megszűnt, a kórházi kezelés alatt sem jött elő, egy hét múlva ki is engedték.
Az a kérdésem, hogy a pulzus vizsgálattal meg lehet-e állapítani a pitvar fibrillációt? Vagy van olyan formája, hogy csak az EKG tudja kimutatni? Mennyire biztonságos erre hagyatkozni?
A másik kapcsolódó kérdésem az lenne, hogy a megfelelő mennyiségű napi folyadékkal, mennyire lehet kiváltani a vérhígító gyógyszerek szedését?
Abban is szeretném a segítségüket kérni, hogy általánosságban milyen modern, de biztonságos gyógykezelést ajánlanának erre a betegségre, hiszen hála az égnek, azért ez is fejlődik.
Minden tiszteletem az önöké, és előre is köszönöm a választ!
Jelige: pitvar fibrilláció


VÁLASZ


A pitvar fibrillációt abszolut aritmiának nevezett állapot jellemzi. Ezt a pulzus tapintásával bárki érzékelheti, azonban bizonyos esetekben a szív összehúzódása egymást olyan gyorsan követi, hogy nem eredményez tapintható pulzushullámot, de hallgatva a vizsgáló észleli. Ilyenkor a szív felett hallható összehúzódások száma magasabb, mint a tapintható pulzus. Aritmiához más eltérések is vezethetnek, a pontos diagnózist az ekg vizsgálat adja. A véralvadás gátlók hatását a folyadékbevitellel nem lehet és nem szabad helyettesíteni. A pitvarfirillációt nem minden esetben szükséges megszüntetni, ezt adott esetben a kardiológus tudja elbírálni. Vannak gyógyszeres és műszeres lehetőségek. Ez utóbbira akkor van szükség, ha a megszüntetése indokolt és a gyógyszeres kezelés nem járt sikerrel.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink