• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Tisztelt doktor úr. Én egy 45 éves férfi vagyok, és Romániában, Nagyváradon élek. Régóta voltak visszeres problémáim (de csak a bal lábamnál !) és kialakult egy seb is a bal bokámnál. Itt egy évig jártam egy sebészhez ...

... aki azt állította, hogy a fekélyes sebre nem szabad tenni semmit, és addig amíg nem gyógyul be, addig nem tud megoperálni sem. Egy év kínlódás után, átmentem a Debreceni Érsebészeti Klinikára, ahol azt mondta a főorvos úr, hogy mindaz amit az itteni orvos mondott, az nem igaz. És neki volt igaza. Kb. három éve hogy a bal lábamból ki lett operálva a nagy véna (a combtő és a boka között). Azóta nincsenek visszeres problémáim. Sokkal régebb óta vannak viszont aranyeres problémáim. Volt már külső, belső aranyerem, és volt versesem is többször. Ha itt a háziorvosomhoz fordulok ezekkel a problémákkal, akkor elküld egy sebészhez. A sebész pedig automatikusan műteni akar. Ugyan csak egy pár éve, észre védtem hogy egyre fázósabbak a lábaim (mind a két lábfejem), és azt is észrevettem hogy ha hozamosabb ideig fennáll ez a lábfázás, akkor előjön az aranyeres problémám. Nagyon elkezdtem vigyázni arra hogy ne fázzanak a lábaim, de nem igazan tudom hogy mit csináljak. Van hogy a munkahelyemen két- három vastag zokni is van a lábamon, de sokszor még úgy sem tudom elkerülni azt hogy ne fázzon a lábam. Egyedüli megoldást az jelent, ha iszok egy korty pálinkát, az rögtön segít, de ez nem a legjobb megoldás egy munkahelyen (főleg hogy kliensekkel kell foglalkozzak)! Nagyon hálás lennék ha tudna adni valami tanácsot a problémámra. Válaszát előre is köszönöm.


VÁLASZ


A belső aranyerességnek van egy nem igazán műtéti megoldása, amikor gumigyűrűkkel látják el a tágult visszeret. De vannak egyéb, pl. lézeres beavatkozások is. Ezek nem tartoznak a hagyományos sebészeti ellátás körébe. A külső aranyerességet ezekkel a módszerekkel csak korlátozottan lehet megoldani, ott többnyire a hagyományos eljárás hatásos, ha egyáltalán szükséges és nem elegendő a székletrendezés, kúp vagy kenőcs használata. A lábfázás oka lehet az érszűkület is. Ultrahangos vizsgálattal igazolható vagy kizárható.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink