• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

(Utolsó remény)
T.Doktor Úr/Hölgy!

Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban , hogy a véleménye, vagy válasza után talán többet megtudok.
Édesanyámnak, kb fél évvel ezelőtt kezdődtek a problémái. Végtagzsibbadás, izomgyengeség, izommerevség voltak a tünetek, illetve a karjait nem tudja felemelni...

...Jelenleg ha nem vesz be fájdalomcsillapítót akkor nem tud mozogni, illetve ha elmegy a hatása akkor az izmai elgyengülnek, és megmerevednek.Ő azt mondja olyan mint a hullamerevség. Több féle fájdalomcsillapítót kipróbált már, de egyedül eddig a Diclofenac Duo 75 mg segített csak.
Voltunk röntgenen, ultrahangon, reumatológián. A következő eredmények születtek:
(56 éves)Vérvizsgálat: (amik nem lettek jók): (28101) We 34 (3-15), 2107C C reaktív protein 7 (<5), (21411) Triglicerid 1,91 (<1,85), (21422) Ldl koleszterin 3,02 (<2,59), (21143) Kreatinin eGFR 59, 24620 Kreatinkináz 285 (37-220).
Nyaki gerinc, kétirányú: A nyaki lordosis lapos.Scoliosis nem látható.Uncarthrosis a Kp.Kisízületi arthrosis az alsó harmadban.A kp.harmadban mérs.megnyúlt és hegyes zárólemez-peremszélek.A C4.-7.rés dorsalisan alacsonyabb.Csontos nyaki borda nincs.
Reumatológia:Elsimult gerincgörbületek,gerincmozg.enyhén beszűkűltek.vállak elevatiója szabad.Nyújtási tünetek neg.M.k.o. patella kiesett.j.Achilles igen gyenge B.Achilles kiváltható.Cél kisérleteket nem téveszt.Vakjárás kivihető, romberg neg.
Lumb gerinc MR: Az L III/IV, L V/SI.discusokon centrális túlsúlyú körkörös protrúsiók láthatók. Érdemi gyöki compr.nincs.BIK Amb-án járt b.v.mamma-ban I.grad carcinom ductale igazolódott.
MR gerinc MR: SagittalisT1, T2 súlyozott, coronalis T2 és axialis T2 súlyozott, résre döntött mérések készültek. A lumbalis lordosis fokozott.Balra convex scoliosis.A csigolyatestek magassága megtartott, a peremeken spondylosys ábrázolódik. A lumbalis discusok laposabbak dehydráltak.Az LIII/IV.és LV/SI discusokon centralis túlsúlyú körkörös protrusiok láthatók.Érdemi gyöki compressio nem látható. A conus az LI.csigolya alsó zárólemezéig ér, jelmenete szabályos. A canalis spinalis átlagos tágasságú.A kisizületekben arthrosis.
Diagnózisok:
Reumatológia: Prostrusio disci LIII/IV., LV/SI, (M7910) Izomfájdalom, (M6090) Myositis, k.m.n.,(M4190)Scoliosis, k.m.n.Kezelési terv: Miasthenia grav.?
Nyaki RTG: Uncarthrosis ,polydiscopathia
Hasi UH: mérs.hepatomegalia
Diagn.: (M3530)Polymyalgia rheumatica
A vizsgálatok során felfedeztek egy csomót az egyik mellében (nyirokcsomó megnyagobbodás, nyirokcsomo daganat), a műtéti eltávolítása kb 1 hónapja volt azóta járunk vissza sebkezelésre, mert még nem forrt össze. Utána kemoterápiás kezelést javasoltak.
Utánaolvastam ezeknek a diagnózisoknak , és írták, hogy ezek miatt is kialakulhatott a mell nyirokcsomó daganata.
Egy idegsebészeti jegyzetben olvastam , hogy a túlélési arány 1-5 év.Kérem írja meg a leírt információk alapján, hogy kb mennyi a túlélési idő, ha tényleg ez a probléma, mert voltunk egy magánorvosnál egy klinikán aki azt mondta , hogy szerinte nem reumatológiai problémáról van szó. Kérem írja meg milyen kezeléseket tudna javasolni a folyamat javítására, vagy lassítására, illetve vizsgálatokat, vagy esetleg ajánlani egy helyet, vagy személyt, vagy bárkit aki esetleg tudna javítani a helyzeten.(Emg, Eng, Termografikus szkennelés, Pet/Ct,egyéb röntgenekkel esetleg lehetne-e pontosítani?)Eddig semmi baja nem volt, és soha nem is volt kórházban.Most a lehető legtöbb vitamint, és egyéb készítményeket szed (pl gyógygombák), hátha ezzel elérünk egy kis javulást.
Várom válaszát.
Köszönöm


VÁLASZ:

Mindenek szerint többféle, egymástól független betegség áll fenn. Az nem látszik kétségesnek, hogy az izületi elváltozások - amelyeket a képalkotó vizsgálatok kimutattak - okozhatnak panaszokat, tüneteket, fájdalmakat. Ez az, amit az említett gyógyszer, mint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő javíthat. Az izommerevség, zsibbadás, a reflexeltérések felvetik az ideggyógyászati vizsgálat szükségességét, lehet idegrendszeri betegség az ok. A laboreltérések nem olyan súlyosak, aminek alapján a diagnózishoz közelebb lehetne jutni. Az emlőrák daganatmentes túlélése vagy végleges gyógyulása sokkal hosszabb, évtizedekben mérhető a betegség stádiumától függően, a mai kezelési lehetőségek mellett. Egyéb gyógymódokat, mint a gyógygombákat nem javaslom, mert nem lehet tudni, hogy milyen kölcsönhatása lehet a kemoterápiás gyógyszerekkel. A további vizsgálatokra ( Emg, Eng) a neurológus(ideggyógyász) tesz javaslatot, ha indokoltnak látja. Intézményt, személyt nem áll módunkban megnevezni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink