• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor Úr!
Jelige: Vashiány, Gilbert kór
Szeretném leírni az elmúlt 2 hónap történéseit és véleményét kérni. 36 éves nő vagyok. Június 21-én elmentem csak úgy egy vérképvizsgálatra, magán úton, nem volt semmi panaszom, csak egy éves kontroll miatt mentem el,...

... ahol akkor még hál Istennek minden eredményem jó volt. Előtte nem voltam beteges se. Néztek Glucose, Nátrium, Kálium, Calcium, An. phospat, Carbamid, Creatinin, eGFR, GOT, GPT, Gamma-GT, LDH, Süllyedés, Teljes vérkép, Vas, CEA értéket. Minden érték a normál állományon belül volt. Csak az össz.bilirubin volt magasabb (20,5-ig jó) 29,6 volt. Kb. 7 éve fedezték fel, hogy valószínűleg Gilbert kórom van, mert jó májfunkciós értékek mellett az össz és direkt bilirubinom mindig magasabb. Az évek során volt 34, 26, 19 is az összbilirubin, mikor mennyi, a direkt bilirubin pedig 6-7 körül szokott lenni. De még erre visszatérek, mert most 2 hónap után az újabb vérvételen még magasabb lett.
Ezt a vérvételt követően 1 hónapon belül háromszor voltam beteg, előtte pedig nem voltam beteges. Már vérvétel másnapján kezdődött, hogy fájt a gyomrom, ami 2 napon belül odáig fajult, hogy minden megevett falat után fájni kezdett. A háziorvosom azt mondta diétázzak, ha nem szűnik meg 5 napon belül diéta mellett, kezdjem el szedni azokat a gyógyszereket, amiket felírt, de szerencsére diéta mellett 4. napon megszűnt a gyomorfájásom és nem kellett elkezdeni a gyógyszereket. Ez után 3 nap múlva belázasodtam, mandulagyulladásom lett, amire egy hétig antibiotikumot szedtem Amoxicillint. Nagyon nehezen gyógyultam ki belőle, még az Amoxicillin utolsó napján is fájt a mandulám nyeléskor. Majd amikor lett végre két tünetmentes napom, akkor utána 3 nap múlva ismét lázas lettem (39 fok), köhögtem, fájt a lábam, más tünetem nem volt. Akkor a háziorvosom Tarivid Richtert-t írt fel, amit szintén beszedtem egy dobozzal és elküldött vérvételre. Tüneteim ezek voltak: láz, fogyás (kb. 2 hónap
alatt megfigyeltem, h 5 kg-ot fogytam!!!), gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság. Még a Tarivid Richter elkezdése előtt levetettük a vért (előző éjszaka még lázas voltam…), melynek az eredménye (rossz értékeket emelem ki): Karbamid 2,2 (2,8-7,2-ig jó), össz bilirubin 37,7 (5-21-ig jó), d.bilirubin 6,1 (0,4-3,4-ig jó), HDL 0,93 (1,03-2-ig jó), VAS 4,4 (10,7-32,2-ig jó), süllyedés 22 (2-18-ig jó), fehérvérselyt 12,85 (4-10,8-ig jó), MCHC 35,6 (30,5-35,5-ig jó), NEU 76,8 (40-74-ig jó), Lymph 16,9 (19-41-ig jó), Neutrophil absz.szám 9,87 (1,9-8-ig jó), vizelet üledék 1-1 vvt. A többi érték jó, tehát jó a GOT, GPT, GGT, Alk. foszf, Kreatinin, Koleszterin, Glukoz, Triglicerid, Nátrium, Kálium, Hugysav, Vörösvértest, Haemoglobin, Haematokrit, MCV, MCH, RDW, RDWSD, Thrombocyta, PDW, MPV, PLCR, Mono%, Eos%, Baso%, Lymp.absz.szám, Monocyta absz.szám, Eosinophil absz.szám, Basophil szám, Vizelet fajsúly, ph, fehérje, cukor, aceton, ubg, bilirubin. Ez a vérkép július 13-án készült. Azért sorolom fel mik jók, hogy lássa Doktor úr, milyen értékeket kértek meg.
Ami kétségbeejtő volt az 3 hét alatt (ennyi idő telt el a 2 vérkép között) a vasam drasztikus csökkenése, holott nem volt erős menstruációm, nem menstruáció után történt a vérvétel, nem értem. A háziorvos nem akar tudomást venni a megelőző jún. 21-i magánúton készült vérképről, hallani sem akar róla, csak ezen új, általa megkért vérképet vette figyelembe és Ferrogold Folic-ot írt fel, 2 dobozzal, napi 1 szemet kell szednem. Egy természetgyógyászatban jártas patikus ismerősöm pedig javasolta,h szedjek Probiotikum Forte-t, DXN Ganoceliumot és Echinacea és gyömbér teakeveréket, ezeket mai napig szedem. A 2. vérvétel óta is elég gyenge vagyok, fáradékony és azt figyeltem meg, hogy pár napig jól vagyok, pár napig nem. Amikor nem vagyok jól, akkor gyengébb vagyok, étvágytalan, néha fáj a két bordaív találkozásánál (gyomor tájékon) és jobbra onnan kb. 5cm-re, de nem nagyon, csak tompán, aztán napokig nem fáj. Még egy tünet: hátam szokott fájni, egészen lent deréknál bugyi vonalában
hol jobb hol bal oldalt és néha a gerincem mellett jobb oldalt, bugyivonaltól felfele kb. egy arasznyira. Most ez a derékfájás ezeken a helyeken pl. már kb. 4 napja tart. Most gyomromnál nem fáj. Gyenge vagyok még mindig.
Magánúton voltam hasi ultrahangon, ahol minden normális, tökéletes lett, 4D-s ultrahanggal készült, máj, epe, vese, lép, hasi aorta, húgyhólyag, ováriumok, bélkokárdák. Van kb. 9 éve egy epepolipom, cholesterol polypus, ez továbbra is megvan az epehólyagban, 2 mm, erről ezt írták: „Az epehólyag átlagos nagyságú, folyadékkal telt, kőmentes, a corpus kp. harmadában 2 mm-es echodens képlet van a fallal összefüggésben. Egyebütt fala nem vastagabb."
Magánúton elmentem egy vérvételre is ismét, augusztus 9-én, mert zavar ez a gyengeség nagyon. Az eredmény, rossz értékek: süllyedés 20 (6-11-ig jó, itt más a referencia érték, mint SZTK-ban, csak 11-ig jó, tehát szerintem elég magas, nem?), össz bilirubin 46,7 (!) (3,4-20,5-ig jó), direct bilirubin 19,2 (0-,5,1-ig jó). A többi érték jó, felsorolom miket néztek: CRP, AFP, teljes vérkép – fehérvérsejt, neutrophil, lymphocyta, monocyta, basophil, eosinophil, ezek %-osan is, vörösvérsejt, hamoglobin, haematocrit, mcv, mch, mchc, rdw-cv, thrombocyta, mpv), vas, tsh. A vasam tudom nem mérvadó, hogy most jó (20,9), mert szedem a vastablettát és közben nézték, de azért megkértük azt is, tudom az akkor lesz mérvadó, ha beszedtem a 2 dobozzal (eddig 1 doboz fogyott el) és 3 nap szünet után, ha nézik.
Ami kétségbeejt: süllyedésem magas és bilirubin nagyon megnőtt. Most nem voltam még náthás se, nem értem miért nem ment vissza a süllyedésem, ráadásul nőtt, mert SZTK-ban 22 volt július 13-án (de ott 2-18-ig van a normál határ), itt meg 6-11-ig és 20 volt most! Bár CRP-t is néztek, az meg normális, azt mondják ez jó. Miért?
Az össz bilirubinom soha nem volt ilyen magas, előző lelethez képest 37,7-ről 46,7-re nőtt 1 hónap alatt és a d. bilirubin pedig sose volt 19,2 csak 6-7, előző leleten is 6,1. Mitől emelkedhetett meg ennyire? Most nem néztek májfunkciót, de előző két vérképnél igen, júl. 13. és jún. 21., akkor azok jók voltak. Rá lehet még mindig fogni a Gilbert kórra ezt a magas bilirubin szintet és emelkedést? Vagy kivizsgálást igényel? Mi lehet az oka? Nagyon félek! Igaz nem vagyok rákos vagy ilyesmi komoly baj? Olyat hallottam, hogy Gilbert kórosoknak vannak életmódbeli előírások, mik ezek? Egy orvos se mondta még el.
Még annyit megemlítenék, hogy nagyon stresszes, szorongó típus vagyok, sokat idegeskedek, van egy 5 éves kisfiam, aki elég beteges és nagyon túlaggódom és idegeskedek miatta is sokat.
Kérem a leírtakról véleményét, tanácsát!
Tisztelettel, köszönöm, hogy meghallgatott.


VÁLASZ

Először kezdjük a Gilbert kórral. Erre jellemző, hogy a bilirubin érték minden különösebb ok nélkül is rövid időn belül változhat. Mivel a betegség lényege egy enzimhiba, semmiféle diéta nem segít. A betegség ártalmatlan, ha egyeltalán betegségnek lehet nevezni. A laboreredményeket illető változások nem olyan mértékűek, hogy aggódni kellene miatta, ugyanis függ a vizsgáló módszerektől. Más és más laborokban más és más a referenciaérték. A lázas betegség független a Gilbert kórtól és azt is tudni kell, hogy a gyógyszerek befolyásolják is (nem csak a lázas betegség ) a májfunkciós értékeket. A természetgyógyászattal kapcsolatban általában nem túl jó a véleményem és nem hiszem, hogy ezekkel a szerekkel komoly javulást lehet elérni, esetleg árthat is bizonyos esetekben. Összességében az a véleményem, hogy nem csak a kisgyermeke miatt, hanem saját maga miatt is túlságosan aggódik. Az orvosai nagyon alaposan, gondosan és körültekintően vizsgálták ki, nyugodtan rájuk bízhatja magát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink