• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"93 éves" jeligére


93 éves hozzátartozónkkal kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni. Általánosságban elmondható, hogy a kora ellenére teljesen ép értelmű és egészséges...

... korához képest kiemelkedően jó állapotban volt. Soha nem volt beteges, semmi extra gondja nem volt.
Az elmúlt hetek amikor ez a nagy meleg volt, panaszkodott, hogy nehezen veszi a levegőt. Mivel egyébként nem egy panaszkodós típus, ezért láttuk hogy komolyan kell venni, hivtunk mentőt és kórházba szállították.
Amikor felvették a sürgősségi osztályon, akkor a labor eredményei teljesen jók voltak, CT vizsgálat is történt. Azt állapították meg, hogy mellhártyagyulladásból vagy tüdőgyulladásból maradhatott neki valami vissza(bár nem emlékszik rá a páciens hogy ő beteg lett volna) Ahány orvos vizsgálta annyi féle vélemény volt.. egyik azt mondta fújjon a(belégző sprayből a másik nem kell, majd jött ugyanaz a doki de kell….. Hétfőn elkezdték kezelni, syncumarral úgy volt hogy csütörtökön hazakarták engedni de nem lett jó a véreredménye... túl sűrű volt a vére majd ezen felbuzdulva felemelték a symculart és lement hétvégére….
Majd megint nem lett jó a pénteki vérlelete sem, majd szomnbaton este észrevette az egyik hozzátartózó hogy véres a vizelete az érintettnek. Nem figyelmeztették sem az érintettet, sem a hozzátartozókat, hogy mik lehetnek a gyógyszer mellékhatásai, mire kellene figyelni …
Mikor jeleztük hogy véres a vizelete akkor leállították a symcumart, bekatéterezték, majd teljesen összeomlott az állapota, legyengült. Estére erős hasi görcsei lettek, hasmenése…ami mind lehetséges tünetei még a vérhigítónak. Arra akarták fogni hogy egy fiatal kap ebből a szerből nem biztos hogy ilyen álapotba kerül, ha minden rendben van, ezért azt feltételezték hogy, van más ok mögötte, ezért csináltak hasi ultrahangot és hólyagtükrözt is csináltak neki.
Mindent rendben találtak. Nincs tumor egyéb elváltozás, felsőhugyuti fertőzése van illetve katétertől felmaródások keletkeztek.. egy szövődmény van, hogy veséje állapota romlott ettől a helyzettől.
Ezt így mondták, valamint annyira kivérzett, hogy lehet vért kell kapjon, mert vérszegénnyé vált.
Most antibiotikumos , infuziós kezelést kap lassan erősödik vissza.
Tegnap délelőtt telejsen zavart volt, szinte egyáltalán nem volt értelménél, talán az antibiotikus kezelésnek is köszönhetően estére jobban lett valamelyest, mára is javult az általános állapota...
A kezelőorvosát, miután hétfőn kérdőre vontuk, hogy hogyan lehetséges, hogy hétvégén senki nem néz rá, és nagyobb baja lett a kórházban mint amivel behoztuk, meglehetősen zavarba jött, és próbálta arra fogni a dolgot hogy az érintett beteg idős kora tehet erről.
A kérdésünkre - hogy nem lett-e túladagolva a vérhigító - a kezelőorvosa meglehetősen zavarba jött, de azóta persze sokkal fokozottabban figyelnek a hozzátartozónkra. Nem tételezünk fel rosszindulatot, de úgy gondoljuk, hogy hanyagul jártak el. Tisztában vagyunk az orvosok és az egész egészségügy tarthatatlan állapotaira, teljes mértékben együttérzünk emiatt, és tisztelünk minden orvost és egészségügyi dolgozót a hősies helytállásért, de ezt a helyzetet úgy gondolom hogy egy kis figyelmességgel meg lehetett volna előzni.
A család ezt a helyzetet nem akarja elfogadni, mivel lényegesen rosszabb állapotba került a kezelésbő kifolyólag, mint amivel bevittük. Nyilván egy ilyen idős személynél már az is hatalmas csoda a mai világban hogy ilyen szép kort megért, de talán pont a korának okán is fokozottabban kellene odafigyelni rá nem?
Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan tudjuk kideriteni pontosan hogy mi történt, hogyan lehet elérni, hogy ne csak ilyen elterelő válaszokat kapjunk? Nem csak a hozzátartozónk miatt tartjuk ezt fontosnak, hiszen ha felületes bánásmódban volt része, akkor fontos ezt korrigálni azok kedvéért is, akik majd később kerülnek ebbe az intézménybe, ehhez az orvoshoz.
Tisztelettel, várom szíves válaszukat


VÁLASZ


Az idős korban a szervezet egyensúlyi állapotát a legkisebb betegség is felboríthatja és ilyenkor egy sokszor visszafordíthatatlan folyamat indul meg. Nincs sem lehetőségem, sem jogom, hogy az egészségügyi személyzet munkáját bíráljam vagy minősítsem. A kezeléssel kapcsolatos kérdéseire sem tudok választ adni, ehhez pontos adatokra lenne szükség. A gyógyszerek adagja egyénileg változhat, ennek meghatározása a kezelőorvos feladata. A panaszok és a történtek kivizsgálása a kórház vezetőjére tartozik. Ebben segítséget tud nyújtani a betegjogi képviselő, személye és elérhetősége a kórházban nyilvánosan elérhető. Ezen túlmenően jogi útra is terelhetik az észrevételeiket.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink