• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktorúr / Doktornő!

A panaszaim 3 évvel ezelőtt kezdődtek. Sok volt a munka, a stressz, 10 kilót le is fogytam az amúgy is vékony testalaktomból. (31 éves férfi vagyok, ismert gilbert kórom van.) Az összeesés határán voltam, milgamma kúrát kaptam és teljes kivizsgálást...

...Labor, hasiultrahang, gyomortükrözés is volt. Egyedül a gyomortükrözésnél találtak problémát, hiperatrophiás vékonybélgyulladást. Mivel minden más eredményem jó volt, pszichiáterhez küldtek, mondván lelki eredetű. Szorongást, enyhe depressziós epizódot állapítottak meg, melyre rexetint, és rivotrilt írtak, amit a mai napig szedek! A problémám a hányinger! Mostmár 4. éve szedem ezeket a szereket, de állandóan jelen van minden nap a hányinger. Csak ha alszom akkor nincsen, bár többször ébredtem reggel hányingerre. Aztmondják, hogy pszichogén. Nem merek enni, mert állandó hányingerem van, utána pedig a nemevéstől van, állítják. Ha eszem akkor is van! Hányinger ellen is sok szert felírtak, cerucal, de ideges leszek tőle, dedalon elálmosít, haloperidolcseppek sem használtak, és a motílium sem vált be. Tavaly tavasszal úgy döntöttem, hogyha ígyse-úgyse jobb, akkor nem szedek semmit, abbahagytam a rexetin, rivotril szedést. A hányinger folytatódott. Annyira nem bírtam enni, inni semmit a nyáron, hogy infúziót kellett kapnom. Erre hőkimerülést diagnosztizáltak. Aztán egy hét után újra kidőltem, ökölődve jártam dolgozni, mert a hányinger folyton jelen volt. Ekkor megint kivizsgátak, megint minden jó volt kivéve a gyomortükrözést, ahol is találtak egy jópár gyulladást. Nyelőcsőnél, gyomornál, nyombélnél. Aztmondták, hogy a nemevéstől vannak ezek a "felmaródások", s örülhetek, hogy nem fekély. Kaptam rá rabemant, s az eredményt pszichés okokkal magyarázták most is. A rabemant is folyamatosan szedem, a háziorvosom a negyedik dobozzal írta fel, aztmondja,hogy megelőzésnek, védelemnek kell, amíg nem eszem rendesen napi 5-6 szor. Emelte a rexetin, rivotril adagját a pszichiáterem. Itthon vagyok, nincs stressz, s mégis állandó hányingerrel élek. Ha elmegyek valahová akkor is van, így inkább nem megyek, nem tudok találkozni senkivel, mert néha beszélnem is nehéz a hányingertől. Aztmondja a háziorvosom, hogy egyek, meg ne idegeskedjek, dehát nem idegeskedem. Sokáig azért nem ettem, mert féltem, hogy nehogy hányjak, mostmár ez annyira nem jellemző. Leginkább azért nem eszem, mert nem kívánok, hiszen hányingerem van. (Van nyilt gerinchasadékom, a csípőizületem is be szokott gyulladni néha, bár az izotóp nem igazolta az ottani fájdalmat, de többször kaptam régen fiziotherápiát, illetve movalis kúrát, illetve a már több mint 10 éve ismert gilbert syndroma.) Nem tudom mit tehetnék, hová forduljak, mi lehet a bajom? Köszönettel, tisztelettel.
Jelige: A negyedik év


VÁLASZ


Nem tudom, hogy mi lehet a betegsége. Az az érzésem, hogy nem organikus, szervi elváltozásról lehet szó. Azt nem lehet kizárni, hogy esetleg nem a pszichiáter, hanem az ideggyógyász jön rá a hányinger okára. A Gilbert kórral nemigen lehet a panasz okát magyarázni. Néha előbbre visz a hagyományos vizsgálat, pl. a gyomor ürülésének, funkciójának, a nyelőcső funkciójának, motilitásának a mérése. Erre van lehetőség, akár 24 órán keresztül is. Sokszor a már csak alig használt módszerek vezetnek eredményre, pl. hideg vagy langyos ivóviz-kúra, kamillatea, régen bevált gyomorfekély elleni gyógyszer ami a hányingert, hányást csökkenti. A túlzott gyógyszerszedésnek én sem vagyok nagy barátja, néha a második gyógyszert már azért kell szedni, hogy az első mellékhatásait szüntessük. Alapvetően az életmódváltást látnám indokoltnak, kicsit vissza természethez, fizikai terhelés, olyan sport, ami koncentrációt, odafigyelést igényel. Jó lenne ismerni a munkahelyi körülményeit akkor (stresszes időszak) és most, a családi körülményeit stb. Ehhez azonban több órás pszichiátriai vizsgálat szükséges. Azt hiszem, az Ön esetében indokolt lenne az „öngyógyítás". Lehetséges, hogy a lakhelyének megfelelő egyetemi ideggyógyászati vagy pszichiátriai klinikáját kellene felkeresnie.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink