• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!
Kb. másfél évvel ezelőtt sokat panaszkodtam a hasamra: szúró fájdalomra, hányingerre, nehéz székelésre, időnként hasmenésre...

... Annyira nem tudtam körülírni a dolgot. Elküdtek vérvételre, hasi ultrahangra, amik semmi rendelleneset nem mutattak ki. Ezután jött a gyomor- és bél passage. A vizsgálatot végző orvos azt mondta, kicsit sok a gyomorsavam, a gyomornál lassú, a bélben gyors az emésztésem (azt hiszem, ez volt a sorrend), és valami gyulladásokat is említett. A háziorvosom viszont csak a gyomorsavról beszélt, amire szedjek Rennie-t, ha érzem. Most már tudom, milyen ha a gyomorsavval szenvedek. Szerencsére nem fordul elő olyan gyakran, és ha kezelem, el is múlik. Viszont időnként szerintem nem erről van szó. Az a szúró fájdalom megint jelentkezett ( csak most kevésbé intenzíven ), és most már úgy írnám le a székletem, hogy nyálkás. Igen, azt hiszem, ezt nem tudtam jól megfogalmazni annak idején az orvosomnak… Eszembe jutott, amit a Doktor Úr mondott a passage után: a
gyulladások. Erre gyanakszom. Lehetséges? Más tünetem nincs. Kicsit gyakrabban járok WC-re, de nincs hasmenésem vagy szorulásom, csak a törlésnél érzékelem az eltérést: nyálkás a papír. Mit kéne tennem? Mikor kell orvoshoz fordulni? Milyen vizsgálatokra fognak elküldeni? Mit tudnak vele kezdeni?
(Kicsit utánaolvastam a témának, de nem jutottam sokkal előrébb, mert ott komolyabb tünetekről beszéltek, műtétről, és hasonlókról )
Köszönöm szépen segítségét/segítségüket!


VÁLASZ


A székelési panaszokkal kapcsolatban: ma már ritkán alkalmazzák a passzág-vizsgálatot, bár ennek is meg van a helye a kivizsgálásokban. Másféle vizsgálatok, mint a CT-vel kombinált kontrasztanyagos bélvizsgálat, a gyomor és vastagbél tükrözése azok a vizsgálatok, amelyek a pontosabb diagnózist lehetővé teszik. A székelési panaszok esetében nem lehet mellőzni a vastagbél vizsgálatát, aminek három formája van, a beöntéses röntgenvizsgálat, a direkt vastagbéltükrözés vagy a virtuális colonoszkopia. Ez utóbbi CT-vel kombinált vizsgálat. Mindháromnak meg van az indikációs területe, előnye, hátránya. Azt gondolom, hogy a visszatérő panaszok miatt a vastagbél vizsgálatát nem lehet elkerülni, ugyanis a gyulladásos bélbetegségek is gyakran a vastagbél területén jelentkeznek.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink