• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

gomboctorokban

Orvos válaszol

Tisztelt doktor!Én egy 15 éves srác vagyok,aki segíséget szeretne öntől kérni.Érzek kb.1.5 éve egy gombócot a torkomban.Nem mindig és néha nagyon nagynak,és van hogy egész kicsinek találom.Attól féltem daganat...

... aztán pár nappal ezelőtt beteg lettem és nagyon nagynak éreztem.Beteg is voltam.Igazából nem nagyon zavaró,van hogy hetekig alig érzem.Csak egy baj van.Pár napja komolyan odafigyelek rá,és a jobb oldalalamon (mivel a balon van)Nem tudok aludni.Ha úgy veszek egy mélylevegőt jobban érzem hogy ott van es köhögnöm kellesz.1-2 nappal ezelőtt pedig valami féle pánik jött rám.Alig kaptam levegő,féltem hogy megfulladok,nem jött a levegővétel reflex,és felriadtam ha nem vettem levegőt elalvás előtt.Nem megy minden rendben az életemben,tudom még fiatal vagyok de elég sok dolgon stresszelem magam.Az orvos azt mondta nincs baj a torkomban,de még is idegesít hogy nem tudok bal oldalamon aludni.Érdekelne a véleménye.Tudom 15 évesen valószínűtlen a torokrák.Nem dohányzom amúgy sem.Leh
et ez az egész attól hogy napi szinten stresszelek?Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


A gombócot a stressz miatt érzed. Mivel érzed / pedig nincs ott semmi kóros /, ezért elkezded figyelni. És mivel figyeled, ettől még stresszesebb leszel, majd megjön a pánik. Ez halálfélelemmel jár és nagyon-nagyon rossz, félelemmel kísért érzés. Azt mondja az agyad, hogy most, perceken belül megfulladsz, ettől sokszor valóban nem tud megmozdulni sem az ember és kétségbeesve várja a halált. Ami nem jön, mert illúzió az egész. Csak nagyon valódinak érezzük és átéljük.
Minderre rárakódott az, hogy most épp beteg voltál / valószínűleg hűléses betegség / és ilyenkor a nyaki nyirokcsomók néhánya megduzzad. Merthogy nekik meg az a dolguk, hogy teleszívják magukat bacival, majd szépen megemésztik a bacit. Ezért duzzadnak meg.
A levegővétel reflexes, az mindig jön, ha az agy jelez, hogy nincs elég oxigén.
Azzal biztosan egyet értesz, hogy ha olyan gondolatod támad, hogy elalvás előtt nem vettél levegőt, akkor természetesen vettél és veszel, dolgozik az agyad, csak pánik üzemmódban.
Nem újkeletű ez a jelenség. Az ókori görögök glomusz hiszterikusznak hívták / mert akkor még nem volt stressz szó, a stresszt, pánikot és hasonlókat hisztériának nevezték.
Ha most nem tudsz a bal oldaladon aludni, mert erre figyelsz, akkor aludj a jobb oldaladon, háton, hason. Egyszer majd észreveszed, hogy jót aludtál és a jobb oldaladon ébredsz fel, mert álmodban már rég átfordultál.
Tehát a stresszhelyzetet kellene csillapítani. Amit mondani könnyű, de mindenkinél egyedi, hogy mit és hogyan is kellene csinálnia.
Hát pont ehhez kellene Neked segítség és pont ezt nem tudom megoldani.
Mivel nem biztos, hogy az átmeneti gyógyszerszedés lenne a legjobb megoldás / ehhez az kell, hogy találj egy pszichiátert, aki foglalkozik veled, majd pszichológust, akivel beszélgethetsz /, tehát ha ez nem járható út a jelen élethelyzetedben, akkor talán az volna a legjobb megoldás, ha keresnél egy sportklubot. Rengeteg féle sport létezik, vannak ingyenes és olcsó lehetőségek is.Mert ott csapatra találsz és előbb-utóbb lesz sikerélményed és erősödik a lelked is.Csak a testfelépítésednek legjobban megfelelőt kellene kiszúrni. Focitól a kocogáson át az önvédelmi sportig, birkózás, stb., nagyon-nagyon sok a választék.
Próbálj meg esetleg ilyen irányban gondolkodni.

Sok sikert kívánok

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink