• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy mekkora a kockázata annak, hogy HPV vírussal fertőződtem meg óvszerrel történő orális és vaginális szexuális kapcsolat létesítése folyamán...

... (heteroszexuális férfi vagyok)? Azért érdeklődöm, mert a partnerem nagy eséllyel fertőzött lehet hpv vírussal.
Magas kockázatú típusú vírusok valamelyikével történő megfertőződés esetén, amennyiben az nem okoz panaszt van-e esély rá, hogy idővel kiürül a szervezetből, és nem fertőz tovább, vagy ez élethosszig tartó fertőződést jelent? Mekkora a valószínűsége, hogy a vírus esetemben betegséget okoz?
Ön mit javasol, érdemes szűrővizsgálatot végeztetni? Ha igen, akkor az érintkezést követően milyen időperiódusban célszerű végrehajtani? Elképzelhető, hogy a szűrővizsgálat negatív eredményt mutat, mégis fertőzhetek másokat? Ilyen esetben mi a teendő, kerülnöm kell fél-egy évig a szexuális érintkezést még óvszeres védekezéssel is?
A védőoltás meglévő vírus fertőzöttség mellett hatásos lehet?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: xy


VÁLASZ


A humán papilloma virus fertőzés átvitelét – az irodalmi adatok szerint – nem akadályozza meg a gumióvszer alkalmazása, de jelentősen csökkenti, akár orális akár egyéb szexuális érintkezésről van szó. Valószínűség-számításról nem tudok adatot. A kb. 150 HPV típus közül csak mintegy 40-50 típus okoz valamilyen elváltozást (pl.szemölcsök), ezek között is a legtöbbnek nincs jelentősége a rosszindulatú daganatok kialakulásában. Néhány típus az úgynevezett magas kockázatú vírus, melyeknek szerepe van a rákot előző állapotok vagy rákok kialakulásában. Első sorban a méhnyak rák keletkezésében van döntő szerepe, de előfordul a szájüreg, a tüdő, a hímvessző rosszindulatú daganata is. A vírusfertőzést követően a vírus a fertőzött nők szervezetéből az esetek 70%-ában egy év alatt, 90%-ban két év alatt eltűnik és csak kb.10%-ban persistál, áll fenn tartósan és kell tartani a későbbi daganat kialakulásától, ami évtizedeket vesz igénybe. A vírus okozta elváltozás a női rákszűrés programjában jó eséllyel és időben kimutatható és eredményesen kezelhető. Férfiaknál tünet, elváltozás sokkal ritkábban jelentkezik, a fertőzöttség kimutatása sokkal nehézkesebb, több helyről (húgycső, pénisz, genitáliák bőre, szájüreg)vett minta segítségével, mert a vírus csak a bőr és nyálkahártya felszínes rétegében életképes. Az eddigi kidolgozott tesztek nem kellően megbízhatóak. A védőoltás azoknak a nőknek javasolt, akik még nem fertőződtek a vírussal, vagyis a sexuális élet megkezdése előtt (8-12 életév között), mert a bekövetkezett fertőzésre a védőoltásnak már nincs hatása sem a nőkben sem a férfiakban. A fertőzöttséget kimutatni, a vírus típusát meghatározni, tennivalókat illetően részletes tanácsot adni a bőr – és nemibeteg gondozóknak van lehetősége.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink