• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

  • egynapos sebészet
    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

23 éves férfi vagyok, tavaly decemberben voltam kardiológián, mivel folyamatosan zsibbadt a bal karom, fájt a mellkasom és reggelenként úgy keltem, hogy gyakorlatilag fürödtem a saját izzadtságomban...

... Miután elmentem a doktor úr megállapította egyszerű EKG-s, terheléses EKG, valamint szívultrahang segítségével, hogy semmi baja a szívemnek, rá 2 napra teljesen el is múltak az előbb írt tünetek. Időközben kiderült, hogy nagy valószínűséggel pánikbeteg vagyok, ugyanis sorozatosan beszélek be magamnak különféle betegségeket (tüdődaganat, agydaganat), és addig nem tudom megnyugtatni magam, amíg el nem megyek orvoshoz, és nem derül ki, hogy semmi bajom. Sajnos most több, mint 1 hete megint előjöttek az egy évvel ezelőtti tűnetek, fáj a mellkasom, a bal karomba (és ujjaim végébe) néha-néha belenyilal a fájdalom, zsibbad, és ilyenkor a szó szoros értelmében majd kiugrik a szívem a helyéről, és máris kapkodom a levegőt.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez lehet-e egy esetleges infarktus előjele, vagy ismét csupán bebeszélem magamnak ezeket a tüneteket? Amennyiben 1 éve voltam EKG-n, az biztosítja, hogy nem lehet infarktusom?
Nem vagyok benne egyik rizikófaktorban sem: nem dohányzom, nem iszom, nem volt a családban szívbeteg, ülő munkát végzek, de mellette rendszeresen mozgok, egyedül emiatt a pánikbetegség miatt vannak stresszesebb napjaim.
Hova forduljak? Kardiológushoz, vagy egyenesen pszichológushoz? Mekkora az esély, hogy tényleg a szívemmel van a gond?
Előre is köszönöm válaszát!


VÁLASZ


A panaszai nem utalnak pánikbetegségre. A kar-kéz zsibbadása, fájdalma származhat gerincelváltozásból is. A tünetei biztosan nem infarktus előjele, egyébként is merőben szokatlan lenne az Ön korában. Azt gondolom, hogy pszichiáterhez kellene fordulnia.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink