• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Szakorvos!
Rendszeresen, szinte naponta görkorizok hosszú távokat, 30-40 km-t nagyon intenzív tempóban. Gyakorlatilag egy komoly kardio edzés ez nekem, végig olyan tempóban megyek, ahogy csak bírom. Az edzés végére enyhén szokott fájni a vádlim, ...

... ami nem komoly fájdalom, inkább csak olyan izomlázhoz hasonló "kellemesen kifáradt érzés".
Nemrég olvastam, hogy futók, kerékpárosok kompressziós harisnyát szoktak felvenni a futó/kerékpáros nadrág alá. Kipróbáltam én is kétféle kompressziós harisnyanadrágot, és meglepődtem mennyire kényelmes benne edzeni annak ellenére, hogy amúgy nagyon szorít. Nagyon jól összetartja az izmokat, sőt, ami a lényeg, hogy kevésbé fáradok el, és az edzés utáni enyhe fájdalom is alig jelentkezik. Az edzés utáni nyújtás is kellemesebb a harisnyában. Mind a kétféle harisnya nejlon, a különbség közöttük, hogy az egyik 12-17 Hgmm-es, a másik pedig 24-32 Hgmm-es. Ez utóbbi amúgy jobban kifejti hatását, persze sokkal vastagabb és szorosabb is.
A kérdésem az volna, hogy ezeknek a kompressziós harisnyáknak van e valami mellékhatásuk, hátrányuk, veszélyük egészséges emberre nézve? Ugyanis semmilyen keringési, érrendszeri betegségem, vagy visszerességem nincs. Csupán a sport miatt hasznosnak találom, de nem szeretnék vele bajt okozni.
Ha nem mozgok, hanem leülök hosszabb időre a harisnyában, akkor el szokott néha zsibbadni a lábam. Azt sem tudom, melyik az a Hgmm érték, amit használhatok, de arra rájöttem, hogy minél magasabb annál hatékonyabb. Továbbá ha nincs semmi veszélye, akkor létezik e kompressziós felső (hosszú ujjú póló), ha igen, azt is szabad hordani edzéshez?
Mennyi ideig szabad egyszerre használni ezeket a harisnyákat? Van erre bármi megkötés? Mert sokszor egész nap rajtam lenne a túrák helyszínére való oda-vissza utazás miatt. Melyik az ajánlott márka ezek közül?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!


VÁLASZ


A kompressziós harisnya hatása kettős. Részben a terhelés miatt fokozott véráramlás miatt a visszerek tágulását, a vénás vér pangását megakadályozza, részben a vénás billentyűk megterhelését csökkenti, ezért a visszerességet akadályozza. A szokásos harisnyák boka magasságában 20-30 Hgmm nyomással rendelkeznek, a comb felé haladva egyre csökkenő mértékben. Vannak magasabb nyomású harisnyák is. A fentiekből következik, hogy a jelentősebb mértékben igénybe nem vett felső végtagokon a kompressziós harisnya felesleges, de van felső végtagi kompressziós harisnya is, bizonyos betegségekben, állapotokban használatosan. A tudományos kutatások szerint a kompressziós harisnya a teljesítményt nem, csak a komfort érzést fokozza. nyugalmi helyzetben a magasabb nyomású harisnya a verőeres vér végtagba történő áramlását akadályozza, innen a zsibbadás. Nyugalomban csak bizonyos kóros állapotban (visszeresség, korábbi thrombózis, thrombozis megelőzés) alkalmazandó. A fentiekből következik a használat ideje és a nyomás nagyságának megválasztása. Márkára vonatkozóan nem tehetünk ajánlást.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink