• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

küzd egy különös, és eddigiekben érdemben csak gyógyszerekkel kezelt problémával

Orvos válaszol Szerző:

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Nagy örömömre szolgál, hogy rátaláltam az Ön internetes tanácsadó oldalára, melyen keresztül az alábiakkal kapcsolatban kérném szíves segítségét.
Édesanyám (jelenleg 50 éves) több, mint 20 éve küzd egy különös, és eddigiekben érdemben csak gyógyszerekkel kezelt problémával, melyre szeretnénk hatékony gyógymódot találni..

.... nem csak a gyógyszerek általi tüneti kezelést. A probléma lényegében – számunkra, családtagok számára is tapasztalt módon – abban nyilvánult meg az első időkben, hogy mensese, erős időjárási frontviszonyok idején a beszéde korlátozottá vált, időnként csak akadozva, de nem zavarosan tudott kommunikálni, helyenként csak szavakat alkalmazva, vagy mondatokat elkezdve – befejezni legtöbb esetben nem tudta a mondanivalóját, illetve elkezdeni is csak látszólag hosszas erőfeszítés árán. Nem mondanám, hogy hosszas gondolkodás miatt, mert ilyenkor a tekintetén látszik, hogy közölni szeretne valamit, csak éppen kimondani nem tudja, illetve, a tisztább pillanatokban el is tudja mondani, hogy tudja, mit mondana, de képtelen rá. További tünet ilyen időszakokban, hogy jobb kezével korlátozott tevéken
ységet tud folytatni, a finommozgása nem tökéletesen működik – pl. poharat nem tud megfogni, vagy elengedni nem tudja. Bal kezével kapcsolatban ilyen tünetet nem észleltünk. Ezek a tünetek pihenés hatására fokozódtak, illetve a tapasztalat szerint nem fokozódtak, amennyiben a napi tevékenységét a nehézségek ellenére igyekezett folytatni, és a menses 3.-4. napjával általában minden további nélkül meg is szűntek. Ez az utóbbi években azonban abban változott, hogy a tünetek most már mensestől függetlenül, bármely napon jelentkezhetnek (menopauza még nem következett be), emiatt 2009-ben ismételt, és alaposabb orvosi vizsgálatokon is részt vett, melyek eredményeiből idéznék az alábbiakban, a normálistól eltérő észlelések vonatkozásában...
Amennyiben a fentiek alapján további eredményes vizsgálat lehetséges arra vonatkozólag, mi is pontosan ez a probléma, illetve milyen módon lenne kezelhető akár végleges módon, gyógyszerek elhagyásával, illetőleg lehetséges-e pontosan behatárolni a probléma eredetét, jellegét (pl. hogy örökletes, örökölhető jellegű probléma-e), hálás lennék a szíves segítségéért és tájékoztatásáért!
Tisztelettel,


VÁLASZ


Előljáróban ki kell emelnem, hogy az alapképzettségem, majd a szakvizsgáim messze vannak az ideg-elmegyógyászattól. Ami egy általánosan képzett orvos tudását feltételezi, annyi az én tudásom is, adott esetben utána szoktam nézni a dolgoknak. Az Ön által leírt eset, betegség számomra ismeretlen. Első sorban az ideggyógyászat területére tartozik. Azt azonban tudni kell, hogy nem minden betegség jár együtt kimutatható elváltozással. Másrészt sok ideg-elme eredetű betegségnek az oka ismeretlen. Megkönnyítené számomra a válaszadást, ha megírná az ideggyógyászati vizsgálat során megállapított diagnózist. De fel kell tételeznem, ha az ideggyógyász tehetné, bizonyára véglegesen gyógyítaná édesanyját. Sok olyan betegség van, amikor csak tüneti kezeléssel tudjuk a beteg életminőségét elfogadhatóvá tenni és ezzel kell megelégednünk. Úgy vélem, jelen esetben is ez a helyzet.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink