• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

mégis nagyon könnyen kimerülök

Orvos válaszol

Két napja egy erős (egyébként pozitív esemény által kiváltott) pszichés inger következtében 1- másfél órán át erős szívdobogásom és szapora pulzusom lett. Ezt nem aggódam túl, mert tudam, hogy el fog múlni,...

... ha sikerül lenyugtatnom magam. Ez sikerült is, viszont azóta, két napja olyan kimerült vagyok, hogy sajnos nem tudok dolgozni se, és alig bírok hosszabb ideig a lábamon állni, meg járni. Voltam kardiológián, az EKG szerint minden rendben van, az orvos magnéziumot írt fel, és mondta, hogy pihenjek. Kimerültségnek tűnik nekem ez, csak nem igazán értem, hogy miért. Hetente háromszor dolgozom közepesen fizikai munkát, (gyorséttermi eladó), 24 éves vagyok. hetente háromszor végzek testmozgást (gördeszka). 6 éve dohányzom kb naponta 12 szál cigarettát szívok el. 2 hete voltam tüdőszűrésen amivel minden rendben volt. Hasi, mellkasi és végtagfájdalmaim vannak és levert vagyok. Azt gyanítom, hogy az a problémám, hogy a pszichés zavarjaim túl könnyen változnak át komolynak
tűnő fizikai problémákká, tünetekké. Ennek vajon mi lehet az oka? Tisztában vagyok a pszichés állapotommal, 3 év alatt 3 különböző pszichológushoz jártam, eredményesen, nincsenek problémáim az önértékelésemmel, önbizalmammal, nem hajtom túl magam, hetente legalább 4szer vagy 5ször kialszom magam, csak néha csúszik be egy-egy rosszabb éjszaka. Átlagos mennyiségű alkoholt fogyasztok, egészségesen és rendszeresen táplálkozom, és nem kábítószerezek. Mi lehet az oka annak, hogy mégis nagyon könnyen kimerülök, és gyengének érzem az állóképességem? üdvözlettel,


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Köszönöm szépen az őszinte sorait. A leírtak alapján biztos vagyok abban, hogy nincs komoly pszichiátriai betegsége.
Ön őszinte, kedves, jóindulatú ember, aki egy olyan kultúrában él, ahol minden negyedik ember szenved hasonló gondoktól mint Ön.
Ahogy olvasom a sorait, szerintem Ön elég bátor ahhoz, hogy szembe tudjon nézni a szorongásaival, félelmeivel és már eddig is nagyon sokat tett és tesz ennek érdekében.
Attól, hogy a pszichológussal való beszélgetések nem voltak sikeresek, egyáltalán nem az következik, hogy Önben lenne valami, amit nem lehet "kibeszélni". De lehet, hogy nem annyira beszédre van szüksége, hanem inkább egy csendes önmagába tekintésre. Lehet, hogy un. alternatív megoldást kellene keresnie, pl. meditáció, jóga, kinaeziológia.
A meditáció a leghatékonyabb, mert képes arra, hogy a gondolkodásmódján tudjon változtatni és akkor fokozatosan csökkennek a tünetek, megnő az önbizalom és képes lesz hinni abban, hogy a mélyebb Én-je egészséges, csak olyan elvárások érték ( gondolok a családra, oktatásra, munkahelyre, kapcsolatokra) amik egy hamis EGO-t alakítottak ki Önben.
Persze óvatosan ezekkel az útkeresésekkel is, mert csak olyan embertől, közösségtől fogadjon el segítséget, ahol megérzi az együttérzést, megértést, szeretetet.
Egyre több ilyen kisközösséget látok formálódni, a neten is könnyen ráakadhat ilyenre.
Egyébként a mozgást nehogy abbahagyja, enélkül az élete még nehezebb lenne.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink