• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Migrénaura

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

23 éves vagyok, rendszertelen a menstruációm, nyáron augusztusban menstruáltam, majd november elején jött meg, előtte való este lezsibbadt a karom, előjött a látótérkiesés...

... nem tudtam olvasni, majd egy 20 perc után szörnyű fejfájás jött rám. Másnapra megjött. Ezt követően a ciklusom alatt heti szinten jelentkezett a migrén, vagy csak az aura, egyszer hánytam is. Aztán a következő menstruációm napra pontosan 28 napra megjött (ilyen még nem volt). Arra gondoltam, h a hormonoknak/menstruációmnak köze lehet a migrénaurához, most a ciklusom 6. napján újra előjött a látászavar. Mi lehet ennek az oka? Fejfájós sohasem voltam, viszont évek óta pánikbeteg, depressziós vagyok. Mitől lehet az aura? Ijesztő a látótérkiesés, és rettegek mikor jön elő újra... A fényekre nehezebben reagál a szemem, általában ilyenkor is jön elő. Ha gyógyszert beveszek, elmúlik, a fejfájás is, és az aura.
Köszönöm válaszát!


VÁLASZ


Nem egészen pontosan értem a kérdését. A panaszok alapján arra kell gondolnom, hogy klasszikus migrénben szenved, amivel Ön tisztában van. A migrénes rohamot többféle tényező kiválthatja, provokálhatja, igy a hormonális változás is. Ismert, hogy felnőtt korban a betegek jelentős többsége nő, ezért a menstruációval való kapcsolat sem meglepő. A migrénhez, bizonyára tudja, hozzá tartozhat többek között a látászavar, a hemianopszia, a látótérkiesés és az aura. A migrén oka nem ismert, többféle feltételezés van, összefoglalóan neurovasculáris betegségnek nevezik, vagyis az idegrendszer és az érrendszer is szerepet játszik benne. Mivel a betegség lényege, oka nem ismert, ezért nem tudható, hogy mi az a tényező, ami az aurát kiváltja, feltehetően a vérellátással van összefüggésben. Nem derül ki, hogy a betegségét hozzáértő szakorvos vizsgálta-e, milyen gyógyszerelésben, kezelésben részesül. A rohamok megelőzésére is vannak több-kevesebb sikerrel kecsegtető lehetőségek. Ha eddig a migrén kezelésében jártas ideggyógyász még nem vizsgálta, javaslom, hogy forduljon hozzá.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink