• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem alszik a baba!

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos!
Arra keresem a választ, hogy mi lehet az oka annak, hogy 4 hónapos kislányom nappal alig alszik. Az éjszakát már átalussza, de nappal nagyon keveset alszik...

... Délelőttönként jobb a helyzet, a kiságyában altatom, ébren teszem be, cumival altatom, ami kb. 5-10 percet vesz igénybe. Egy-másfél órát alszik a jobb napokon, de ezt 3-4 megébredés és visszaaltatás tarkítja. Rosszabb napokon fél-háromnegyed óra az alvás, szintén ébredésekkel. Délután sokkal rosszabb a helyzet, általában max. félórát alszik, legtöbbször már az első megébredése után nem is tudom visszaaltatni, ha mégis, 5-10 percre. A legrosszabb napokon összesen kétszer 20 -30 perc az alvása. Persze kialvatlan, nyűgös és fáradt, mégsem tudom elaltatni. Próbáltam az általános megoldásokat, pl. sötét szoba/félhomály, takaró,/hálózsák, teljes csend/halk háttérzaj, nem mentem be hozzá ha megébredt, hátha visszaalszik egyedül, de abból nagy sírás lett, stb, stb. Egyik sem hozott eredményt. Babakocsiban egyáltalán nem alszik el, tologattam már másfél órát úgy, hogy végig ébren nézelődött. A kérdésem az lenne, lehet-e ennek valami idegrendszeri oka, van-e rá valami vizsgálat, megoldás, tanács, hogy mivel próbálkozzak még? Ez az állapot kb. 2 és fél hónapos kora óta áll fenn, hol jobb, hol rosszabb. Válaszát előre is nagyon köszönöm!


VÁLASZ


A gyermekek alvásigénye különböző, ám az Ön kislányának alvási ritmusa valóban nem mondható „normálisnak" . Egy biztos, nem idegrendszeri betegség okozza. Nehéz így ismeretlenül tanácsot adni, de amit mindenképpen javasolnék, egy homeopátiás oltási kivezetés, különösen akkor, ha a rossz alvása a 2 hónapos oltás után kezdődött. Több olyan babát is kezelek, akiknél ez eredményes volt.
A másik tanácsom, hogy próbáljon lelkileg függetlenítődni attól, hogy számolja a perceket, mennyit alszik a baba. A gyerekek megérzik az anya feszültségét, és ellenkezően reagálnak. Ha azon izgulunk, mikor ébred, biztosan megébred, ha azon, eszik-e eleget, biztos keveset fog enni. Próbálja meg hagyni, aludjon akár csak 20 perceket, ne altatgassa.
Nem tudom, mit eszik a kislány, nincs-e összefüggés az étkezéssel.
Még a védőnővel, aki vélhetően ismeri jól Önöket, beszéljenek..
Az oltási kivezetést mindenképpen próbálja meg. Ez ügyben telefonon tudok segíteni VI.17-től, reggel 7-8 óra között, ha felhív.

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink