• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt WebOrvos,
Onkopulmonológiai-jellegű kérdésem van.
Édesanyám 4 hónappal ezelőtt került kórházba nagy mennyiségű mellkasi folyadék jelenléte miatt. Többször lecsaplásra került a mellhártyából, összesen 7 liter folyadék hozzávetőlegesen 2,5 hónap alatt.
Az okot sem röntgennel, sem tüdőtükrözéssel, sem ct-vel nem sikerült azonosítani, ezért laporoszkópos mellhártya-mintavételt jegyeztek elő...

... A mintavétel közben nagymennyiségű véres folyadékot találtak a mellkasban, ezért fel kellett tárni a területet, így eltávolítottak egy gyulladt, gennyes mellhártyarészt. A műtétet követően a terület kitisztításáról, a gyulladt terület eltávolításáról nyilatkozott a mellkassebész. A szövettan sajnos ezt követően rosszindulatú mellhártyaáttétként jellemezte az eltávolított szövetet, típusa adenocarcinoma. Többszörös csövezés után folyadék-nívóval bocsátották el a sebészetről. Az adenocarcinoma miatt belgyógyászati vizsgálatát javasolták a primer daganat felkutatására. A belgyógyászati vizsgálat során gyomortükrözést, nőgyógyászati vizsgálatokat is végeztek, de nem találtak primer daganatot.
PET CT vizsgálattal igyekeztünk kideríteni hol lehet a baj, de egyértelműen nem tudtak primer daganatot megjelölni, csak a mellhártyán láttak további apró, szétszórt daganatokat.>
Tanácstalanok vagyunk - a korábbi kezelőorvoshoz nem tudunk visszamenni, mert (mivel édesanyám egyedül élt) magunkhoz vettük Fótra, akit pedig az ismeretségi körünkből országos tüdőonkológusként javasoltak nem hajlandó kezelni, mondván vigyük ahhoz, aki előidézte a jelenlegi állapotot. A jelenlegi állapot a CT szakértő, és a tüdőonkológus szerint a jobb tüdőnél lévő mellkasi folyadéktömeg (állítólag genny, de nincs láz, és mintavétel nem történt), valamint a jobb oldali (műtött oldal) tüdő rossz általános állapota.
Ezzel a diagnózissal, az eddigi tapasztalatok alapján úgy látom azok esetében akikhez eddig fordultunk pár hónapnyi hátralévő idővel rendelkező reménytelen betegként kezelik, anélkül, hogy primer daganatot találtunk volna. Édesanyám színe, laikusként látott állapota jónak tűnik (bár fáradékony), mióta nálunk van fél kilót hízott.
Olyan orvost keresek, aki hajlandó esélyt adni, bármilyen módon megpróbálni kezelni a jelenlegi állapotot, hogy meghosszabbíthassuk az életét, egyáltalán pontosan megtudjuk mi is a baja.
Kérem a fentiekkel kapcsolatos véleményüket, és lehetőség szerint javaslatot, ajánlást.
Nagyon köszönöm


VÁLASZ


Előfordul, hogy az elsődleges daganat olyan kicsi, hogy a jelenlegi vizsgáló módszereinkkel nem tudjuk kimutatni. Úgy látom, orvosai mindent lehetőséget megragadtak a kiindulás helyének megállapítására, többet nemigen lehet tenni. A kezelést akkor lehet megtervezni, ha ismert az elsődleges daganat. Sajnos, az adenocarcinomák meglehetősen nehezen kezelhetők és az eredmény sem nagyon biztató. A megfelelő szakemberr javaslatot nem tehetünk. Azt javaslom, hogy az Önök lakhelye szerinti illetékes kórházhoz vagy egyetemi klinikához forduljanak. Az egyetemi klinikákat rendszerint nem köti a területi elv. Az Országos Onkológiai Intézetet is felkereshetik, akik szintén ellátnak bárkit az ország területéről. Azt nem gondolom, hogy akár az egyetem akár az onkológiai intézet elutasítaná, ha mégis, forduljanak az igazgatóhoz kérésükkel.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink