• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pszichés gyomorproblémák?
36 éves nő vagyok. Reflux gyanú miatt kezelnek Noaciddal Kb. 6 hete.Nem vagyok benne biztos ,hogy használ és hogy tényleg ez a bajom.Fő tünetem a szájégés és keserű szájíz ...

... még most is változó mértékben ,de meg van..Amiről én azt gondolom ,hogy olyan lehet a gyomorégés azt nem igazán tapasztalom. Gyomrom nem fáj, ha lefekszem nem érzek feljövő gyomorsavat,de sokszor érzem magam felpuffdtnak és feszülést a jobb oldalon .Epére vizsgáltak:jó.Enzimeket néztek: jók.Vérképen a triglicerid érték volt magasabb és 20 -as vérsüllyedés, a többi tökéletes.Mi van ha a tüneteket épp kevés gyomorsav okozza? Vagy valami baktérium?Esetleg stressz.Néha úgy érzem nem mozdulnak a beleim,aztán mikor beindul a mozgás jobban is érzem magam. Az elején önmagamat Raphacholllal kezeltem.Akkor elmúltak a tünetek.3 hétre.De mikor azt mondta az orvos hogy az epénél látszólag minden oké abbahagytam.Szépen lassan újra keserű lett a szám.Akkor írta az orvos a Noacidot.Azóta szedem . Napi kettőt írt .Én már csak napi egyet szedek .Azt olvastam a gyógyszer tájékoztatón hogy 1 hónap után abba kell hagyni és a legkisebb szükséges adaggal kell a tünetek újra jelentkezése esetén szedni.Igaz ez? Mikor vegyem be? Reggel vagy este?Vagy hagyjam abba egészen, mivel nem hozott egyértelmű javulást?


VÁLASZ


A végén kezdve. Mivel nem hozott javulást a szer, ez arra utal, hogy nincs sav túltermelése és nincs refluxa sem. Nem derül ki, hogy milyen vizsgálatokra alapozták ezt a diagnózist, bár említi, hogy a gyanúja miatt kezelték. Kétségtelen, hogy a betegtájékoztatón nem szerepel hogy melyik napszakban vegye be a beteg a gyógyszert, de mivel a hatása tartós, azonos időpontban kell szedni. Egy hónapnál tovább is lehet szedni, indokolt esetben, orvosi ellenőrzés mellett, mert vannak mellékhatásai. Ezek a mellékhatások néha rosszabbak, mint a hatásuk. Többféle eltérésre is lehet gondolni, bár a panaszok nem egyértelműen utalnak liszt- vagy laktóz érzékenységre, mégis felmerülhet. De inkább látszik az egész történet az étkezési szokásokkal (mit, mikor, mennyit) és/vagy az életvitelével összefüggésben (dohányzás, kávé, szénsavas italok).

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink