• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szexmánia

Orvos válaszol

Tisztelt doktor Úr/Nő
A papámról lenne szó aki 78 éves és érdekli a szex. Legnagyobb baj, hogy annyira a mániája hogy, neki külön egy számítógépet kellett venni hogy nézhesse, és ha nem kapja meg vagy elvesszük előle az internetet akkor vagy besértődik vagy pedig elkezd kiabálni. Nagy valószínűséggel ez betegség nála, mert ...

... úgy gondolja hogy ő miért ne nézhetné. És ez mindenkit zavar a családban, amikor nézi, ráadásul mulatságosnak tartja.
Ebben kérem segítségét, hogy mit lehet vele tenni, mivel lehetne leszoktatni erről?
Azokat akik jönnek hozzánk nők pl: enyém vagy unokatesóm barátnői azokat is mindig ölelgeti puszilgatja mintha teljesen természetes lenne, meg énekel nekik nótát. Nem hiszi el hogy ez őket zavarja.
Sok mindennel próbálkoztunk hogy kikapcsoljuk az internetet de tudja hogy mi voltunk, valamint ha nem engedjük ide akkor meg dühöng, sajnos kezelhetetlen számunkra.
Kérem segítsen ebben!


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Elnézést a késői válaszért, kórházban voltam, ez volt az akadály.
Nem nehéz elképzelni,mekkora zavart okoz a papa viselkedése. A szex örök probléma, általában az ösztönkésztetéseknek megfelelő és a társadalmi elvárásokkal többé kevésbé harmonizáló, azaz közel a teljesség élményével járó szexuális élet nem szokott zavart okozni.
( a szexuális perverziók csak az embernél jelentkeznek, az állatok ösztöneiket ki tudják elégíteni, feltéve, ha szabadon élnek.)
Az embernél ez nem így van. A vallás, a társadalom erkölcsi felfogása szinte minden korban összeütközésbe került az egyén szexuális késztetéseivel.
Ez persze a modern társadalomra is jellemző.
Magam részéről nagyon nehezen tudom beleélni magam ezekbe a helyzetekbe, valószínüleg családunkban helyén kezelték a kérdést, a szexualitás fázisain akkor mentem keresztül, amikor ennek megjött az ideje.
Nem tudom, hogy mi az oka a papa fokozott szexuális igényeinek, biztosan lehet rá valami orvosi diagnózist találni, de ettől még nem rendeződik a probléma.
( ha én pszichiáterként kerülnék a kezelésbe, valószínüleg kis dózisban adnék gyógyszert, ami az aktivitéást csökkenti, de nem okoz komoly életviteli nehézséget)
Háborúzni nincs értelme ( ezt Ön is igazolja) - de kommunikálni mindenkivel lehet, feltéve, ha a kapcsolat jó. Egészen biztos vagyok abban, hogy a papával meg lehetne értetni, hogy mik a keretek, mikor okoz komoly gondot a szexuális viselkedése és lehtne valami egezséget kötni.
Az a gyanúm, hogy az Önök közti kommunikáció nem hatékony. Ennek okát nem tudom, de bizonyára ennek is megvan a története. Lehet, hogy van valaki más a családban, akire jobban hallgat, de klehet, nogy idegen segítséget kell kérni.
Az lenne a tanácsom, hogy emberien kezeljék a problémát, ne a betegség oldaláról közelítsék meg, ennek súlyps következményei lehetnek. Magyarán nem ártana a saját tükrükbe is belenézni és nem mindent a papa különös szexuális viselkedésével indokolni.
Nagyon sok konfliktus keletkezik egymással egy térben élő generációk között és talán ez az első eset, amikor szexuális viselkedési zavar okozza a gondot.
De lehetne ezer más oka is a feszültségeknek.
A békés egymás mellett élés a legjobb politika, ne fokozzák a feszültségeket. Nyilván Önnek is megvan a saját élete és könnyebb lenne, ha ezt nem zavarná a papája.
Az idősek egyébként is érzékenyek, talán nem is véletlenül.
A legjobb lenne, valami egyezséget kötni, elfogadni a papa kedvtelését, de korlátokat kell szabni.
Lehet, hogy ehhez külső segítséget kell igénybe venni. A lényeg, hogy ne fokozzák a helyzet nehézségét.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink