• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívprobléma vagy pszichés tünet?

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő,

22 éves egyetemista lány vagyok.
Először is elnézést a hosszú levélért, de úgy érzem, a korom miatt a tüneteimetsem az orvosok, sem a családom nem veszi komolyan, és már nem tudom, kihezfordulhatnék...

... Július 14-én kezdődött a problémám. Éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon dobog aszívem. Ezek a szívdobogós rohamok pár percig tartottak, ismétlődtek. Megmértüka vérnyomásom, nem emlékszem a pontos értékekre, csak arra, hogy avérnyomásmérőn a felső érték 150 volt, pedig általában 110-120 körül van nekem.Lementünk az ügyeletre, megmérték a vérnyomásom, majd adtak egy nyugtatót, ésannyit mondtak, hogy biztos stresszes voltam mostanában, menjek haza éspihenjek, ha megint előfordul, a sürgősségire menjek.
Nos elő is fordult, szinte esténként rosszul voltam. Háromszor voltamsürgősségin, megmérték a vérnyomásom, csináltak EKG-t, vért vettek, de elvilegnem találtak semmi kórosat, mindhárom alkalommal nyugtatót kaptam, és szerintükpánikbeteg vagyok.
A háziorvos szintén elküldött vérvételre, kiderült, hogy a TSH érték magasabb,mint kellene, hogy legyen, kaptam a pajzsmirigyemre gyógyszert.
Voltam magán kardiológiai rendelésen, ahol csináltak EKG-s vizsgálatot,vérnyomásmérést és ultrahangot, a kardiológus azt mondta, szervi problémámnincsen, valószínűleg ingervezetési zavar lehet, ami a hevesebb szívdobogástokozza. Azt javasolta, hogy pihenjek, sportoljak, változtassak életmódot.
Az első rosszullét óta eltelt több, mint egy hónap, a kardiológiai vizsgálatután is már három hét, a pajzsmirigy gyógyszert is szedem, mégsem változottsemmi.
A rosszullét kezdetén inkább a rohamszerű heves szívdobogás, zsibbadás,szédülés volt jellemző, mostmár viszont inkább a szúró érzések a mellkasban(nem mindig ugyanazon a ponton, változó helyeken, változó mértékben szúr..hol amellkasom közepén, hol a szívemnél érzem, hol erősebben, hol nagyobb felületen,hol kis pontokban, hol olyan forró szúró érzést érzek), és nehéz a mellkasom,olyan mintha ülnének rajta. Ez a mellkasnyomás akkor erősebb, ha kihúzom magam,ha összegyörnyedek, nem érzem annyira. Emellett néha a fejem is zsibbad ésvannak napok, amikor kifejezetten gyengének érzem magam.
A szívverésemet rendszertelennek érzem, valamikor erősebben, gyorsabban ver,valamikor alig érzem. Valamikor úgy érzem, kihagy egy ütemet, valamikor megmintha többet verne. Már kétszer volt olyan, amikor aludtam, hogy akkorát ütötta szívem, hogy az egész testem belemozdult, megrándult. A heves szívverésekegyébként jellemzően akkor törnek rám, amikor pihenek, alszok.
Mindezeket a tüneteket elmondtam a sürgősségin, a háziorvosnak, a kardiológián,de úgy érzem, az életkorom miatt annyira nem vesznek komolyan, és mindenki próbáljarámbeszélni a pánikbetegséget, holott ahogy olvasgattam a pánikbetegségről, aheves szívverésen kívül semmi nem jellemző rám. És már nem is rohamokban,hirtelen tör rám a rosszullét, hanem folyamatosan ez van, reggeltől estig,minden nap.
Egészen eddig egészségesen éltem, nem volt komolyabb betegségem, nem vagyokcukorbeteg, nincs magas vérnyomásom, nem dohányzom, így nagyon rémisztő és márlelkileg és testileg is kimerítő ez a rosszullét. Ha beírom az interneten akeresőbe a tüneteimet, szívrohamot, szívritmuszavart, hirtelen szívhalált éshasonlókat ad ki egyből. Nagyon félek, alig merek lefeküdni aludni, nem merekmár szinte elmenni a barátaimmal esténként sehova, mert nem tudhatom, mennyireleszek rosszul.
A háziorvos felírt 0.25-ös Frontint, de nem hiszem, hogy ez a jó megoldás, hogy22 évesen nyugtatókon éljek.
Összefoglalva a panaszaimat, rendszertelen szívverést érzek, szúró, nyomóérzéssel a mellkasomban, amihez néha gyengeségérzés társul. És már nemrohamokban jelentkezik, hanem hetek óta folyamatosan, minden nap, reggeltőlestig. Vannak napok, amikor enyhébb, van amikor erősebb, de minden nap jelenvan.
Köszönöm előre is válaszát.


VÁLASZ


Nem próbálom Magára erőszakolni a pánikbetegséget. Azt viszont merem állítani, hogy a többszörös, alapos kivizsgálás után, a szerteágazó, egyetlen meghatározott betegségre sem jellemző tünetek alapján én sem gondolok szervi betegségre. Furcsa az, hogy van amikor érzi a szívverését, van amikor alig. Ugyanis normálisan az ember nem érzi a szívverését, csak ha különösen figyeli önmagát, ami inkább utal lelki eredetű okra. Emellett szól az is, hogy pontosan meg tudja határozni a betegség kezdetének időpontját, ami merőben szokatlan, hacsak nem hirtelen fellépő fájdalommal jár. Ezzel együtt az állapotát komolyan kell venni, mert a mindennapjait teszi tönkre. Ha Önmaga nem tud segíteni magán, akkor orvoshoz, pszichiáterhez lenne célszerű fordulnia.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink