• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Üdvözlöm,Brigitta vagyok.Párom több mint 10 éve küzd tályog problémákkal,most 33 éves.Ezek a tályogok mindig a fenék alatti combrészen vannak.Eleinte hetek vagy hónapok is elteltek a gyógyulás után problémamentesen, de most...

... 2013 szeptember óta harmadszor kellett felnyitni,mert alig hogy meggyógyul,jön a következő.Sajnos egyre nagyobb vágásokról van szó,a nyitva hagyott részbe két ping-pong labda beférne.Most legutóbb mindkét combját fel kellett nyitni,egyszerre tellett fel és gyulladt be mindkettő helyen.A gyógyulási folyamat általában problémamentes,kimossuk minden nap zuhanyzásnál,és bekötjük.Szépen húzódik össze,a fájdalmat és néha egy kis lázat leszámítva minden rendben szokott lenni.Van hogy műtét után kap antibiotikumot is,de nem minden alkalommal,pedig mindig ugyanaz az orvos műti.A kérdésem az lenne,hogy érdemes-e valamilyen kivizsgálást kezdeményezni,és mi lehet az első lépés annak kiderítésére,hogy ezeket a tályogokat mi okozza.Vagy ezzel a problémával most már mindig együtt kell élnie?A németországi munkáját is fel kellett adnia,mert 5 hónapja nem tud dolgozni az egymást követő műtétek miatt.Nagyon el vagyunk keseredve,a stressz okozta hasmenés miatt egy hatalmas vérző végbélsebe is volt,amit szintén meg kellett műteni.Az orvosánál rákérdeztünk,hogy ki lehet-e deríteni, mi okozza ezeket a tályogokat,és megszüntetni, kezelni ezt a problémát,mert hiába vagdossák össze újra és újra,ha nem tudjuk a probléma gyökerét,ennek sosem lesz így vége.Az volt a válasz,hogy ilyen a bőre,hajlamos ezekre a dolgokra.Mi ebbe nem akarunk így belenyugodni,valami okozza ezt,és nem hiszem el,hogy ezt az okot nem lehet kezelni és megszüntetni.Párom egyre mélyebb depresszióba zuhan,nem tud dolgozni,a fájdalomról nem is beszélve.Már teljesen össze van vagdosva a combja azon a területen,van hogy ugyanazt a vágást nyitják meg újra.Várom válaszát, hogy mit lehetne tenni,és hol kezdjük a kivizsgálást.Köszönöm szépen.


VÁLASZ


A bőr és bőralatti szövetek gyulladása nagyon sokféle lehet. Okozhatják baktériumok, gombák, vírusok, paraziták, (atkák is). A kórokozó azonosítása nem könnyű és nagyon nagy figyelmet igényel a kezelőorvosok részéről. A kezelést megkezdeni akkor lehet, ha a kórokozót már ismerjük. Vannak olyan állapotok, amelyek elősegítik a leírt tályogok kialakulását elősegítik, arra hajlamosítanak. Ilyenek a fel nem fedezett cukorbetegség, valamilyen immunológiai eltérés, a védekező képesség csökkenése. Az is bizonyos, hogy alkati, veleszületett hajlam is ismeretes. Tudni kellene azt is, hogy a gyulladásos folyamat a szőrtüszőkből vagy a faggyúmirigyekből, netán a verejtékmirigyekből indul-e ki. Ugyanis lehet a kórokozó azonos, de a kezelés egymástól eltérhet. Régebben, a hónalji verejtékmirigy-gyulladás kezelésében igen hatásos volt a felszínes röntgenbesugárzás, de hogy erre alkalmas készülék létezik-e még és alkalmazzák-e, nem tudom. Talán a bőrgyógyászok tudnak erről többet mondani. A sebész csak ez eredményt, tályogot tudja kezelni, a bőrgyógyász az okot is kiderítheti, ezért felkeresése nyugalmi állapotban is indokolt az egyetem bőrklinikájának felkeresése.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink