• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teltségérzet fülben, orrgaratban gombóc-érzet

Orvos válaszol

Teltségérzet fülben,orrgaratban gombóc-érzet
Három hónapja kezdődtek a problémáim dugult orral,lefelé váladékcsorgással, homlok- és arcfájdalommal. Amire a háziorvos antibiotikumot írt, szerinte a dg: orrmelléküreg gyulladás...

... Állapotom nem javult, felkerestem gégész szakorvost, ő kért orrmellékü rtg-t, ami negatív lett, de írt újabb antibiotikum, nyákoldó, lohasztó orrspré. Ezektől sem javultam, egyoldalu dugult orr(hol a jobb, hol a baloldali) homlok és arcfájdalom, váladékcsorgás, teltségérzet a fülben. Váladék mintavétel következett kitenyésztésre, aminek az eredménye pozitív lett: Klebsiella oxitoca. Újabb antibiotikum (harmadik kúra), orrspré. Továbbra sem javult az állapotom. Arckoponya CT: negatív. Mellkas rtg: negatív. Kb 3 hete az orrgaratban érzek valamit, amit sem lenyelni, sem kifújni nem tudok, csúszkál az orrgaratban. Fáj a fejem, mindkét fülben a teltségérzet, illetve az egész fejemben, arcfájdalom a fülig. A nyaki nyirokcsomók is kicsit duzzadtak. Nem voltam megfázva és most sem vagyok. Semmilyen váladék nem ürül az orromból. 2 hét múlva lesz allergia-teszt.December óta ezek a problémáim fennállnak. Mi lehet az okozója? A CT kimutatja, ha az orrgaratban lenne elváltozás? Naponta megiszok 2 liter folyadékot. Reflux beteg vagyok és klimaxos. Köszönöm megtisztelő válaszát!


VÁLASZ


Az arckoponya CT-n a melléküregek és az orrgarat állapota is látszik, ezt biztosan átnézte a fül-orr-gégész is. Tehát Ha sem váladék, sem polip, sem nyálkahártya duzzanat nincs, akkor az orrmelléküregekben nincs gyulladás. Allergiás gyulladás sincs bennük.
Teltségérzetet a fülben a fülkürtök átmeneti elzáródása szokott okozni, ilyenkor nem tud kiegyenlíteni a beteg. Nagyon kellemetlen, typanometriával az audiológus be tudja méretni a dobüregi nyomásviszonyokat. Én antibiotikumot biztosan nem adnék. Gombócérzés nagyon gyakori panasz és az orrgaratban csúszkáló váladék is. Gyakori refluxban, megfázás után, stresszben, hormonális változásban / mint a menopauza/. Tehát valószínűleg semmiféle kimutatható klinikai eltérés nem lesz. Azt gondolom, hogy a fülben érzett teltségérzésre kellene koncentrálni, sz.e. fájdalomcsillapítót szedni / ebben ideggyógyász is segíthet, hisz fül-orr-gégészeti oka nincs a fájdalomnak.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink