• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

torokfájás

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Több hónapja)3) tartó torokfájásom,gégefájdalmam van,ami mellé égő,viszkető érzés,nyelési nehézség és gombócérzés társul.A furcsa,h ezeket a tüneteket jobban a jobb oldalon érzem erősebbnek...

... Több fajta)3 fajta) antibiotikumos kezelésre sem javultak a tünetek. Néha berekedek,de megvizsgálták a hangszálaimat, rendben vannak. Aftát nem találtak.Sokszor van hőemelkedésem, 37.2 de csak egyszer szökött magasabbra 37.5. Voltam torokultrahangon ami egy kis nyirokmirigy nagyobbodást mutatott, zervi eltérést nem. A vérképem jó lett,pajszmirigyre is, csak a limphocyták számában és a bilirubin össz mutatott kicsit magasabb értéket, és a toxoplazma IgG AT és az anti EBNA IgG lett pozitiv. Krónikus mandula gyulladásra utaló jel nincs,akkor sem,ha évente kb.3szor mindig torokgyulladásom van.. Gombás fertőzésre utaló jel nincs.A garat leoltás ereménye negativ lett. Véleményük szeint a herpesz virus sem terjedthetett be a torkomra.Emelett sokszor fáj a hátam főleg a lapockák alatt,és néha amikor levegőt veszek,úgy érzem,hogy végigfut a fájdalom a gerincemen. A tüdőmet tisztának találták,a röntgen negativ lett.
Néha végbél viszketést érzek.A vizeletemben találtak enterococcust,amire kaptam kezelést,)antibiutikumot) volt vaginális candidám amire szintén kaptam antibiutikumot,mindezek az elmúlt 3 hónap folyamán.
Az ultrahang a májamon és a méh-vastagbél szakaszon"foltot" találtak,nemsokára megyek MR-re,de azt mondták,ezektől torokfájás nem lehetséges.
Van fogszabályozóm,amitől mindig sebes a nyálkahártyám,de azt mondták,h ettől sem lehet torokfájásom.Van egy gyökérkezelt fogam,amit nem idegeltek ki teljesen,de azt mondták,ez sem okozhat torokfájást.
Sokszor fáj a fejem is.Refluxom nincs.Az állkapocs csontokkal minden rendben van. Kb. 3 hónappal ezelőtt volt kullancsom,de akkor megvizsgátak neurologiailag,nem találtak semmit ,magas lázam nem volt.
Azt szeretném megtudni ezen tünetek alapján Ön mit javasol? A háziorvosom.mivel a vérképek jók lettek,azt mondta,nincs semmi bajom! Nem vagyok idegeskedő természetű,nyugodt körülmények között élek.
Köszönettel válaszát


VÁLASZ


Ilyen alapos kivizsgálás és negatív klinikai lelet esetén gombócérzés és nyelési nehézség jelentkezésekor mindig felmerül a pszichés ok lehetősége. Gombócérzést döntő többségben ez okoz. Az emelkedett IgG értékek már lezajlott, régebbi fertőzés jelei.Bélbaktérium gyakran kimutatható a vizeletben, ez sem különlegesség. Sorozatos antibiotikus kezelések másodlagosan okozhatnak gombás fertőzést, ez is köztudott.Az UH -n talált foltot nem tudom értelmezni, különösen nem a méh-vastagbél foltot, de a hasi MRI pontos eredményt fog adni.Természetes, hogy a háziorvosa nem tartja Önt nagy betegnek, hisz minden eddigi eredménye egészséges szerveket mutat.A végbél viszketés is nagyon gyakori pszichés betegségekben, bár okozhatja parazita, allergia, hormonzavar is.Torokpanaszai miatt ügyeljen arra, hogy naponta 2,5 - 3 liter folyadékot igyon meg. Ha nagyon kellemetlen a tünet, akkor használhat Mucoangint is, Isla cassis pasztillát is.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink