• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

aldofanni

Orvos válaszol

Üdvozlöm!
25 éves lány vagyok.Az én problémém elég bonyodalmas.7 éves kapcsolatban éltem 2 hónapja lett vége de ha őszinte akarok lenni már befejezhettük volna talán 1 éve is és akkor lehet hogy most nem tartanék ott ahol vagyok.Nagyon megszenvedem az utóbbi pár hónapot.A tüneteim sírógörcsök pánikroham ezek tartanak már kb fél éve. Most hogy vége lett a kapcsolatomnak párosulnak ehhez olyanok, hogy egyoldali fejfájás először aztán most már nagyon fáj a fejem teteje is kb 1 hete olyan nyomás jellegűen. A bal szemem előtt látok állandóan egy fekete foltot.Olyan rohamok jönnek rám hogy izzadok hevesen ver a szívem zsibbadok elfog egy gyengeség halálközeli félelmem van.3 évvel ezelőtt volt egy rákos megbetegedésem abból kigyógyultam de mióta fáj valamim csak a rákra tudok gondolni. Most is az állandó fejfájás bal szemem látászavara is csak az agyfdaganatot juttatja eszembe.Voltam 2 alkalommal pszicholóusnál és telefonon is beszélünk ha arra van szükségem sőt az utóbbi kb fél évben egyfol
ytában orvotól orvosig rohangálok.szerintem már mindenki idiótának nez és nyugtatnak is hogy nincs semmi baj beleértve a családomat és az orvosokat is.állítják hogy nincs semmi bajom csak én így dolgozom fel a véget ért kapcsolatomat.Végül is a fejem is azóta fáj és azóta van látászavarom hányingerem rosszulléteim mióta külün vagyunk. Ön mit javasolna? menjek el egy ct-re ahol megvizsgálják a fejemet? Jelige: aldofanni

Kedves levélíró!

Egyetértek azzal, hogy ennyire komoly tüneteknél egy teljesen alapos testi kivizsgálás indokolt, remélem az OEP finanszírozni tudja a CT költségeit, de ma már ez önköltségen is elvégeztethető és nem túlságosan magasak az árak.
Ettől függetlenül minden, amit leír arra utal, hogy "mentális" (az angolban a "lélek" fogalmát nem használják, a németben igen, a magyarban általában " lelki" eredetűnek tartjuk a nem testi tüneteket, ugyanakkor az egyre inkább az elme kémiai úton történő befolyásolását "pszichiátria"-nak hívjuk, az pedig, a latin "lélekgyógyászat"-ot jelenti. Mindezzel csupán csak illusztrálni akarom, mennyire nagy a "nyelvzavar" a nem testi tünetek jelentkezése esetén.)
Azt hiszem a magyar nyelvben mégis a "lelki" eredetű probléma kifejezés a megszokott (de arra meg miért adunk kémiai szereket?).
Mindezt csupán azért írom, mert annak ellenére, hogy ezt a nagyon sokféle és egyre súlyosbodó tünetekkel járó szenvedését Ön is "lelki eredetű"-nek tartja ( pszichológus segítségét kérte)  meg én is, mégis felmerül bennem, hogy kezdetben és átmenetileg nem kellene-e mégis gyógyszeres kezelést is igénybe vennie, persze állandó lelki támogatás mellett.
Persze önmagában az, hogy pszichológusnál járt, nem jelenti azt, hogy ez egy valóban "sikeres lelki" segítség volt (hogy tovább bonyolítsam e nehéz helyzetet.)
Elnézést, hogy ennyit lovagolok a nyelvi problémáknál, de Ön nagyon értelmes, alapvetően nagyon is jól érzi-érti a problémái okát, csak a kiutat nem találja.
Amin nem csodálkozom. Nagyon sok mindenen ment-megy keresztül, ami szenvedést okoz.
Senki sem szereti a szenvedést (különösen a mi "jóléti" társadalmainkban), de ez elkerülhetetlen. Egy feltétellel, hogy a szenvedés egyben gyógyítson is.
Értelmetlen szenvedésnek tényleg nincs értelme.
Szerintem jó úton jár. Valóban a testi betegséget kell Önnél megnyugtatóan kizárni. Azután muszáj valamilyen módon " lecsöndesíteni" az alaposan megzavart elméjét és ezért vetettem fel az átmeneti gyógyszeres kezelés kérdését.
Önnek van érzéke a valódi megoldáshoz, ami az önismeret. (ebben nyugat és kelet teljesen egyetért.)
Abban viszont nem hiszek, hogy a túlságosan szenvedésteli állapot jó irányba viszi a gondolatainkat.
Ha már nyugodtabb lesz, akkor viszont mindenképpen javaslom, hogy merjen szembenézni Önmagával, értse meg a történteket, ezzel emelkedni fog a " tudati szintje"- és végül majd ez hozza a megoldást.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink