• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Alvás

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy este alig bírok elaludni, mert úgy érzem nem veszek levegőt. Épp hogy elaludnék erre riadok fel és így megy ez 15-20 elalvási próbálkozáson keresztül. Évek óta tart a dolog...

... egyik este kezdődött ugyan így, majd éjszakánként amikor aludtam akkor is jött hogy nem vettem levegőt és felébredtem. Már ahol lehetett mindenhol jártam ( neurológia, gégészet, pajzsmirigyvizsgélat, kardiológia, alváslaboratórium.. ) kb. 1 éve pszichiáter lett a vége ahol kihozták hogy pánikbeteg vagyok. 5 hónapja szedem a Tialerát ( ez a 4. fajta ami "bevált ") és Frontint ( 0,5 mg ). Még mindíg mielőtt álomba merülnék különböző dolgokat látok, hol virágot, hol mintákat és még ez is, hogy képtelen vagyok álomba merülni ez valami borzalom!!!! Azt szeretném megkérdezni, hogy ez valóban pszichés dolog ( hisz már egy ideje kezelnek ) vagy mi lehet még a háttérben??? Azt hittem a gyógyszerek használnak de ezt már józan esszel fel nem fogom hogy mi történhet még???!!! Kérem seg
ítsen hova fordulhatnék, ki tudna segíteni???? Gyakorlatilag minden honnan elhajtottak hogy semmi szervi bajom, menjek pszichiáterhez. Hát most oda járok és mégis rosszabb lesz??? Azért ezt átélni napról- napra elég szörnyű!!!
Előre is köszönöm


VÁLASZ


Kedves Melinda!

Tudja én az egész szakmai pályafutásom alatt megpróbáltam mindent megtenni azért, hogy a tünetek - ami lehet alvászavar is - lehetőleg ne orvosi problémaként legyenek kezelve, mert azt láttam amiről Ön is ír, hogy a probléma csak súlyosbodik és nagyon nagy szenvedést okoz.
Jó lenne, ha több információm lenne arról. hogy mi áll az alvászavara hátterében.
Az ember biológiája olyan ,hogy az alvásnak nem szabadna gondot okozni, ennek ellenére a lakosság egyre nagyobb részénél jelentkeznek mentális zavarok.
Én nem hiszek abban ,hogy valódi betegségekről van szó, inkább úgy fogalmaznék, hogy " betegségek" ( a macskaköröm arra utal, hogy betegség formájában jelentkeznek és kezelik is azokat a tüneteket, amiknek valójában " lelki hátterük" volt a jelentkezésüknél, de az évek, amik során a tünetek csak egyre jobban fixálódtak és erősödtek, most már egyre inkább valódi betegségképet öltenek.
Én mindenkinek azt javaslom, hogy ne kapkodjon, ne akarjon hirtelen változni, vagy valami más gyógymódot keresni.
Ma már nagyon sokféle " alternatív" gyógymód létezik, azt javasolnám, hogy ismerkedjen meg ezekkel, de ne vágjon bele hirtelen semmibe.
A csalódásnál, a reményvesztésnél kevés fájdalmasabb dolog van.
Mindenképpen jó lenne, ha találna egy személyt, akiben megbízik, akivel stabil kapcsolatot tudna kialakítani. Talán a pszichológusok között talál ilyent, de az a tapasztalatom, hogy, hogy a " lajikus' emberek is nagyon tudnak segíteni és ráadásúl olyan módszerekkel, amiknek gyakran semmi közük a gyógyításhoz. Szeretet és közösség, ezek a legfontosabbak és sajnos ezeket a legnehezebb megtalálni.
Nem tehet mást, mint a saját kezébe veszi a problémát, olvasson sokat, tájékozódjon minden fórumon ahol lehet ( pl. biztosan van az internetes fórumokon is olyan csoport, akik alvászavarral küszködő emberekből álltak össze és megosztják egymással a tapasztalataikat.
Nem az orvost, nem a gyógyszert kell hirtelen elhagyni, maradjon azon a terápián, amin van, de próbálja fokozatosan tágítani a látókörét, észrevenni olyasmit is, amit eddig nem vett észre.

Hát nem volt könnyü megfogalmaznom ezt a levelet. Nem hiszek az egyedüli, mindenki számára hatékony megoldásokban. Inkább abban, hogy mindenkinek a saját, egyedüli gyógyulási útját kell megtalálni, ez izgalmat vált ki, motiválja a szenvedőt és ez már önmagában is csökkenti a pánikot.
Mert érthetően pánikol, még akkor is, ha nem hiszek abban, hogy létezne " pánikbetegség" - olyan formában, mint ahogy az influenza és egyéb betegségek léteznek.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink