• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Anyám38

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Édesanyám 74 éves,az utóbbi időben annyira fokozott a szagok iránti érzékenysége,hogy egy dezodor vagy öblítő illatától rosszul érzi magát...

... .Ezzel együtt az íz érzékelése is drámaian megváltozott,semmi nem ízlik neki,amit korábban megevett, illetve sósabbnak,édesebbnek vagy keserűnek érzi azt,amit mi jóízűen megeszünk. Egyébként nem használ műfogsort,amit korábban csináltatott már nem tudja használni, a megmaradt fogaival nem tud rágni,az ínye pedig vérzik. Mindezek következtében tejen és kenyéren él,néha banánt eszik.Mostanra nagyon lefogyott,csont-és bőr. Egy hete kórházban volt,ahol infúziót és vért kapott.Azzal engedték ki,hogy B12 injekciót és folsavat kapjon.Nagyon aggódunk miatta.Mit tehetnénk,hogy jobbra forduljon az állapota?
Válaszát előre is köszönöm
Jelige:Anyám38


VÁLASZ


A szagokkal kapcsolatos probléma hátterében leginkább pszichés kórképek állnak, azaz pszichiáter segítségét kellene kérni a kezeléshez.Természetesen előtte meg kell vizsgálni fül-orr-gégésznek is, mert bár ritkán, de előfordulhat szervi baj / betegség is.
Ha a szaglással gond van, ez általában az ízérzékelést megzavarja, de az összetett ízeket nem érzi jól a beteg / amihez szaglás is kell/ ilyen pl. a banán is. Azaz nem a sósat érzi sósabbnak, a keserűt keserűbbnek. Ez is nagy valószínűleg az agyi-és a lelki állapottal függ össze.
Azt is el kellene dönteni, hogy az ínyvérzés vitamin- és nyomelemhiány okozza, vagy gyulladás.Érdemes lenne gyulladáscsökkentő öblögetőt és fogínyre kenhető gélt is venni a patikában számára.
Természetesen ha tej+ kenyérbél a táplálék, akkor az alultápláltság összes tünete megjelenik.Én azt javaslom, hogy vegyen tápszert az Édesanyjának.A daganatos betegek roborálása céljából gyártják, gyógyszertárban kapható / rendelhető. Sokféle ízesítésben kapható / húslevestől a pörköltön át a gyümölcsig, vagy csokipuding ízig /Azaz van sós, édes, gyümölcsös, valamint semleges ízű. Ha csak ezzel táplálnak valakit, akkor bizony 5-8 adagot kell adni / általában 200 ml-esek /, ha kiegészítő táplálásról van szó, akkor 1-3 adag. kell naponta. Viszont összetétele speciális.. Úgy vannak összeállítva, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaznak.
Édesanyja táplálását természetesen Ön is megoldhatja házi turmixolással.Mivel folyadékot és pépeset fogyaszt, a levest megeszi, bármely főtt étel számára turmixolható.Legfeljebb minimális sóval főzzön és Önök ízlésüknek megfelelően utánsóznak saját részükre.
Ugyanígy adható minden zöldség leve - a gyümölcscentrifugák ma már elérhető áron kaphatók. A befőttet is meg kell tudni ennie.
Emellett adjon Édesanyjának Béres cseppet.
Tehát azt tanácsolom, hogy a fentiek értelmében etesse az Édesanyját. Adjon naponta minimum egy gyógytápszert, Béres cseppet.Használjon szájöblögetőt.
Lehetőleg mellőzzék a mesterséges szagokat, szagtalanítókat.
Ön tehát meg tudja tenni, hogy az Édesanyja ne haljon éhen. Azt viszont ki kell deríttetni, hogy a beteg milyen szellemi állapotban van.Súlyosabb pszichiátriai esettel semmit sem tud kezdeni otthon egyedül. Tehát nagyon fontos a pszichiátriai felmérés.
A táplálásban, vitamin-nyomelem-tápanyag pótlásban és a kezelésekben a háziorvos segítségét is kérheti.Egy biztos:nem lett volna szabad megvárni ennek az állapotnak a kialakulását, de ha már így van, akkor el kell dönteni, hogy ki és milyen mértékben tud részt venni az ellátásban.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink