• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném segítségét kérni, mert teljesen tanácstalan vagyok. Egy hónappal ezelőtt sürgősségi osztályon voltam, mivel a jobb oldalam nagyon szúrt és kisugárzott a derekamra, illetve a bordáimhoz is...

... Ultrahang vizsgálatot csináltak, amely teljesen negatív lett, valamint labor vizsgálatot is, amely szintén nem mutatott nagy eltéréseket. HDL koleszterin lett megcsillagozva, mert 1,38 lett, illetve a Se-bi direkt, amelynek az értéke 6 lett. Ez a két "rosszabb" érték lett. A süllyedés 3, a CRP pedig 0,55 lett. Minden értékem a TSH-t is beleértve teljesen normális. A vizelet is negatív.
Lázam nem volt, és azóta sincs. Se hányingerem. Se véres széklet.
Azt mondta, hogy fogalma sincs mi bajom lehet, és azt mondta a doktor úr, ha újra jelentkezik keressem fel a háziorvost.
A problémám egy hónap elteltével is fennáll, a fájdalmam nem rendszeres, van, hogy egy-két nap nem fáj, de visszatér. Aludni tudok tőle, de reggel felkelést követően lefekvésig az a szúró fájdalom jelen van. Hetente 3x1,5 órát járok tornázni, ezt sem befolyásolja, nem esik nehezemre. Főleg ha ülök akkor fáj.
Visszamentem a háziorvoshoz tegnap, aki sebészetre utalt be vakbélgyulladás gyanújával, a kivizsgálást követően a sebész se tudta mi a bajom, de nem vakbélgyulladás.
Egyébként 31 éves nő vagyok, két ismert betegségem van: IBS és Mitralis Prolapsus. Rendszeresen egyikre sem szedek gyógyszert. (Dicetel, Betaloc, Frontin).
Nem tudom, hogy hova fordulhatnék, milyen orvoshoz, de nem szeretném elhanyagolni ezt a problémát.
Az IBS nálam székrekedést okoz, de általában a Dicetel szokott segíteni. Ez alatt az 1 hónap alatt az emésztésem sem volt túl jó. Állandó székrekedésem van (bár étvágyam az van), de a bevitt étel mennyiség nem arányos a széklet mennyiségével. Van, hogy napokig nincs, de ha van is nagyon minimális. Volt néhány nap, hogy se böfögni nem tudtam, sem pedig pukizni. Elkezdtem rost tablettát is szedni + sok gyümölcs, zöldség, napi 2-3 liter folyadék. De nem változik a helyzet.
Kérdésem, hogy ez okozhatja-e a panaszaimat ez az állapot, vagy a kettő nem összefüggő? Azon gondolkodom, hogy visszamenjek-e gasztroenterológushoz, (nem szeretném ha bélelzáródásom lenne). A sebész urológiát javasolt, mivel a fájdalmam inkább hátra sugároz és lehet, hogy ott van a probléma, nem pedig a hasamnál és az okoz hasra kisugárzó panaszokat. (de az ultrahang és a vizelet is azt mutatta, hogy semmi baja a vesémnek) Nőgyógyásznál 1 hónapja voltam rákszűrésen, illetve vizsgálaton, ultrahangon, szintén negatív.
A háziorvos azt mondja nem tud velem mit kezdeni, de én nem hiszem, hogy ez normális, valami okozza a fájdalmat és én utána akarok járni és megszüntetni. Félek, hogy addig húzódik ez a dolog, míg kis bajból, nagy lesz. Önnek mi a véleménye, mi okozza a problémáimat, összefüggenek-e, illetve hova tovább?
Elnézést a hosszadalmas írásért! Köszönöm a segítségét!
Jelige: dkny0416


VÁLASZ


Magam sem tudok konkrét javaslatot tenni panaszával kapcsolatban. Inkább a kétségeimet fogalmazom meg. A panasz alapján az IBS feltételezett diagnózisa sem erősíthető meg, mert nem jellemző rá a szúró, kisugárzó fájdalom. Ez utóbbi inkább feszülő szokott lenni, más panaszokkal, teltség érzéssel, rossz közérzettel együtt járva. Ezen kívül, az IBS (irritábilis bél szindrómát) egy tünet-együttest jelent, vagyis több tünet együttes fennállását, ami akkor mondható ki, hogy részletes gastroenterológiai kivizsgálással sem sikerül a panaszok okát kideríteni. Megtörtént-e a részletes kivizsgálása? Egy ritka elváltozás lehetősége azonban felmerül bennem, amit főleg az ülő helyzetben észlelt fájdalom támaszt alá, az az anatomiai eltérés, amikor a vastagbél egy szakasza rendellenesen a máj és a vastagbél között helyezkedik el. Az elváltozás az esetek legnagyobb részében tüneteket nem okoz és csak véletlen-szerűen, a hasi röntgenvizsgálat alkalmával derül ki.
Az irodalmim adatok szerint rendkívül változatos tüneteket, panaszokat okozhat a mellkasi-hasi fájdalomtól a széklet elakadásig.
Azt gondolom, hogy a leírt panaszokat sem az IBS sem a mitrális prolapszus nem okozza, valami más elváltozást kell keresni a panasz okának kiderítésére.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink