• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

isztelt Doktor Úr/Nő!
Agorafóbiás pánikbeteg 27 éves nő vagyok, két éve küzdök ezzel a betegséggel. Többféle gyógyszerrel próbálkoztak már nálam...

... de ezek a gyógyszerek leginkább csak fáradtságot okoztak, javulást csak csekély mértékben, és folyton visszaesek utána. Pszichológushoz járok, aki relaxációs technikákat tanít, melyeket több-kevesebb sikerrel alkalmazok is, próbálok a lehető legkevesebb stresszel élni, mozgok(úszás), figyelek a táplálkozásra, mégis átmeneti javulások után folyamatosan visszaesek, nehéz a normális életemet fenntartani, ez a munkámra is kihatással van. Sajnos magánorvosra nincsen pénzem, és az állami ellátásban nálunk az a jellemző, hogy a pszichiáter 5 perces beszélgetés után felír két tablettát azzal, hogy jöjjek vissza fél év múlva, ha nem javulok.
MIt tehetnék még, hogy visszanyerjem az egyensúlyomat?
Köszönöm válaszát! (jelige: egyensúly)


VÁLASZ


Mivel az agorafóbia kialakulásában és fennmaradásában fontos szerepet játszik az elkerülő viselkedés megnyugtató hatása, ezért a kognitív viselkedésterápia az elkerülő viselkedés megszüntetésére irányul. Ennek egyik ismert eszköze az un. deszenzitizálás, aminek lényege, hogy a páciens először csak elképzeli relaxált állapotban, hogy pl. sétálgat az utcán, utazik a buszon, és ha már képzeletben el tudja viselni a szorongást, akkor fokozatosan - a terapeuta segítségével - az életben is elkezdi gyakorolni az közlekedési helyzeteket. Ilyenkor sokat segíthet a család, vagy egy barát, aki hajlandó kisérgetni a bteget gyakorló útjain. A kiséret - előre megbeszélt terv szerint - egyre lazább, egyre kevesebb biztonságot nyújt. Az a tapasztalat, hogy azok gyógyulnak meg, akik vállalni tudják, hogy félelmeik ellenére gyakorolnak. Mivel a beteg minden gyakorlásnál azt tapasztalja, hogy nem következik be soha, amitől korábban rettegett, szorongása lassan oldódik.
Az agorafóbiás kezdeti szorongását, hogy egyáltalán meg lehessen kezdeni a deszenzitizációs terápiát, szorongáscsökkentő gyógyszerekkel lehet támogatni, bár meg kell jegyezni, hogy a tapasztalatok szerint ez csökkenti a terápia hatékonyságát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink